Home » Авторски страници

Онкоболната Теодора Маджарова вече пътува за България

2018.05.08 Един коментар
Spread the love

Българката Теодора Маджарова, която се намира в тежко здравословно състояние, отпътува тази сутрин от Сау Паулу, Бразилия, за Родината, с редовен полет до Истанбул, съобщи пресцентърът на МВнР. По указания на  министъра на външните работи Екатерина Захариева, нашите мисии в Бразилия и в Турция оказват пълно съдействие за транспортирането на г-жа Маджарова.

Теодора Маджарова и съпругът й. Снимка: Фейсбук

Теодора Маджарова е била превозена от болницата в гр. Можи Гуасу до летище Гуарулос – Сау Паулу, със специализирана линейка със съвременно оборудване и две медицински лица, придружавана от български консул. Служители на Министерството на външните работи на Федерална република Бразилия и на авиокомпанията са подпомогнали преминаването през летище “Гуарулос”.

На летище “Ататюрк” в Истанбул г-жа Маджарова ще бъде посрещната от специално оборудваната линейка, която ще я превози до София. Местните институции оказват пълно съдействие. Двама служители в Генералното консулство в Истанбул ще съдействат за бързото преминаване на българската гражданка и придружаващите я през контролните органи. В случай, че възникне необходимост от хоспитализирането й в гр. Истанбул, тя ще бъде приета в болница, която е разположена в непосредствена близост до летище „Ататюрк“, която е подготвила за целта лекарски екип.

По преценка на фирмата за медицински транспорт, трансферът до България ще бъде извършен с линейка, а не със самолет. Турските медицински специалисти, придружаващи г-жа Маджарова, в консултация с български лекари, смятат, че инсталирането на медицинската апаратура в самолет от Истанбул до София би отнело значително време, което, допълнено с по-ниската скорост на полета при българския военнотранспортен самолет Спартан, не би спестило време. Риск носи и повторното излагане на българката на промени в налягането.

Генералните ни консулства в Истанбул и Одрин ще окажат съдействие при преминаването на линейката през държавната граница, се казва още в прессъобщението на МВнР.

.

One Comment »

  • Mariana said:

    Теодора Маджарова е отпътувала тази вечер българско време от Истанбул за София в специално оборудвана за целта линейка, съобщи пресцентърът на МВнР. Тя е пристигнала на летището в турския град с редовен полет от Сау Паулу, където е била посрещната от представители на генералното ни консулство в Истанбул. Според лекарския екип, който пътува с нея, състоянието й е стабилно, което позволява пътуването до София да се осъществи. В момента представители на генералното ни консулство в Одрин са на ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле, където граничните власти на двете държави я очакват. За осигуряване на възможно по-бързото транспортиране на Теодора до София е бил създаден санитарен коридор.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.