Home » Авторски страници, политика

Първа „Сръбска слава“ в чест на Сурдулишките „новомъченици“ или поредна антибългарска проява

2018.05.30 Няма коментари
Spread the love

Два дни продължи първата „Сръбска слава“ в чест на Сурдулишките „новомъченици“, канонизирани миналата година от Светия Архиерейски събор на Сръбската православна църква, по предложение на владиката на Вранска епархия Пахомий.

Събитието бе предизвестено и подробно отразено в сръбските централни и регионални медии, като многократно бе подчертано, че „Сурдулишките мъченици“ всъщност са 20 000 сърби, които, според сръбската историография, били избити в Сурдулица по време на Първата световна война от Българската окупаторска армия.

В понеделник, 28 май, Вранската православна епархия, община Сурдулица и Църковна община Сурдулица са организирали бдение в църквата „Свети Великомъченик Георги“ и е открита изложба на тема „Страдания на свещениците в българската окупационна зона по време на Първата световна война“. Изложбата е подготвена от Архива на Сръбската православна църква в сътрудничество с Епархия Вранска. Били представени документи за 186 убити свещеници, като 24 от тях били от Сурдулица. Била представена и карта с 25 концлагери, предназначени само за сърби, като се сочи, че изследванията са правени на базата на карти и доклади от български източници. Една част от изложбата се намира в църквата „Св. Великомъченик Георги“, а другата в Културния център в Сурдулица. Цитират се думите на Марко Николич, от Отдела за сътрудничество с църквите при Министерството на правосъдието: „Светите новомъченици сурдулишки ни напомнят и призовават да разсъждаваме за понятията християнски ценности, свобода и особено за жертвите и в контекста на днешните предизвикателства да се преизпитаме колко и до каква степен сме готови да се жертваме за определени ценности, каквито са общността, църквата и отечеството“.

По същия повод бил организиран и ликовен конкурс за деца. Първата награда била за рисунка, на която бил изобразен ангел, който пазел Сурдулишките мъченици.

На другия ден, 29 май, била отслужена Света литургия в същата църква, с благослов на жито, рязане на обреден хляб и художествена програма.

Официални гости на събитието са били държавния секретар в Министерството на стопанството на Р. Сърбия Драган Стеванович, известен с антибългарските си изказвания, областният управител Сречко Пейкович, представители на местната власт и представители на други общини от Пчинска област. От цялата област са пристигнали десетина автобуса с миряни, организирани от църковните настоятелства от областта.

Регионалните медии отбелязаха отсъствието на председателя на Общинския съвет и народен представител Новица Тончев, който е българин от село Божица, както и на кметицата Александра Попович.

Повечето български организации и сдружения в региона коментират, че става дума за националистическа и антибългарска проява, която внася напрежение между българи и сърби.

Всичко това се случва на фона на отнемането на две паметни плочи с имената на невинните цивилни жертви от Босилеградския погром, избити на 15-16 май 1917 г. в Босилеград и околните села. Плочите са отнети от Демократичния съюз на българите от страна на полицията в Босилеград и митническите органи, без обяснение и протокол. По този повод председателят на ДСБ Драголюб Иванчов заяви: „Процедурата, по която в Сърбия бяха издигнати десетки паметници на Сърби, избити от Българи, очевидно не се отнася за Българи, избити от Сърби. Ние не можем да чакаме от убийците да поставят паметници и да почитат паметта на жертвите си. Очевидно не са духовно израснали дотам. Крайно време е, след 101 години да бъде утвърдена една и задължителна за всички процедура за поставяне на паметници на всички невинни жертви, без оглед на тяхната национална принадлежност“.

По повод отнемането на паметните плочи с имената на жертвите от Босилеградският погром, група граждани са обявили протест на 31.05.2018 г., от 15.00 часа, пред Сръбското посолство в София.

 

КИЦ „Босилеград“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.