Home » Авторски страници

Сигнал на ГД “БОЕЦ” до Инспектората на ВСС за отстраняване на Иван Гешев и Пламен Георгиев

2018.04.24 2 коментара
Spread the love

Гражданско движение “БОЕЦ” внесе днес сигнал до Инспектора на Висшия съдебен съвет, Народното събрание и Министерството на правосъдието, с искане за образуване на проверка по повод бруталните действия на Специализираната прокуратура и КПКОНПИ при показният арест на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева и зам.-кмета Биляна Петрова, извършен на 17 април в София. От Гражданското движение смятат, че шефът на СП Иван Гешев и председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев трябва да бъдат отстранени от постовете им.

Ето как от ГД “БОЕЦ” обясняват своите действия и причините за внасянето на този сигнал до институциите:

Въпреки заплахите и въпреки риска, днес, 24.04.2018 г., БОЕЦ внесохме сигнал до Инспектората на ВСС, Министерството на правосъдието и Парламента, с искане за образуване на проверка по повод бруталните действия на СП и КПКОНПИ при показният арест на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева и зам.-кмета Биляна Петрова, извършен на 17 април в столицата.

БОЕЦ изискваме от институциите, шефа на СП Иван Гешев и председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев да бъдат отстранени от постовете им, както и да бъде наложен запор върху имуществото и банковите им сметки до приключване на всички дела по повод този срамен арест!

Не знаем какво са извършили Иванчева и Петрова, но начинът, по който беше извършен техният арест, няма нищо общо с правото. Чрез своите действия прокуратурата и КПКОНПИ опорочиха процеса и компрометираха доказателствата. Демонстрацията на сила и всяването на страх бе водещото в действията им, а не установяването на истината и спазването на закона и конституционните права на гражданите. Това е знак, който беше даден към цялото ни общество – “Можем да превърнем в жертва всеки, да го смачкаме и унизим”! Точно затова БОЕЦ реагираме!

Поздравления и респект за членовете на БОЕЦ от София за подготовката, организацията, отразяването и реализацията на днешната акция.

БОЕЦ напомняме, че само преди седмица публикувахме материал за нашите сигнали срещу Цветан Цветанов, по повод осъдителните присъди срещу България в Страсбург, заради изказванията му и действията на МВР и прокуратурата при показните акции по време на кабинета „Борисов – 1″.

Сега наблюдаваме същото, този път действащите лица са други, но методите са същите. Когато казваме, че управляващите превръщат държавата ни в кочина, именно подобни действия на прокуратурата и КПКОНПИ са олицетворение и доказателство за думите ни. Брутално потъпкване на конституционните и човешките права, и всякакви морални и правни норми.

Припомняме и, че първият сигнал в новата КПКОМПИ е внесен от БОЕЦ още в първият работен ден на Комисията и е срещу депутата Делян Пеевски, за придобитите от него активи, дружества и медии за десетки милиони, без да е ясен произходът на срествата му. По този сигнал до момента НЯМА НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ!

Дали прокуратурата и КПКОНПИ ще арестуват и държат 6 часа Пеевски на публично място в центъра на столицата с белезници на ръцете и без адвокат?

…За да излезем от това блато, трябва всеки да носи персонална отговорност за действията си, с които е причинил щети на държавата. БОЕЦ вярваме, че само чрез граждански натиск можем да постигме успехи в битката срещу мафията, а в тази битка Истината е най-силното ни оръжие!

Следва пълният текст на сигнала.

ДО:

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО:

ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ДО:

МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО

 

С И Г Н А Л

ОТ

ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин …. тел. …..

 

ДАМИ И ГОСПОДА,

На 17.04.2018 г. в центъра на София, на кръстовището на бул. „Васил Левски” и ул. „Й. Гурко” бе проведена показна акция за задържане и арест на кмета на район „Младост”, г-жа Десислава Иванчева и зам.-кмета на района, Биляна Петрова. Акцията е извършена съвместно от Специализираната прокуратура и КПКОНПИ, с участието на служители на МВР и специализиран отряд „Кобра”, по повод данни за корупционна схема и взет от задържаните подкуп в размер на 70 000 евро.

Акцията бе проведена с изключителна бруталност, показност и чрез унизителни действия, потъпкващи човешкото достойнство и нямащи нищо общо с нормалните процесуално-следствени практики. Двете задържани лица – Иванчева и Петрова бяха публично държани, заключени с белезници пред сградата на Спортната палата в продължение на няколко часа, без да им се осигури правото на адвокат, както и физически не им се позволяваше да говорят, чрез запушване на устата на Иванчева от униформен маскиран служител, участник в акцията.

Според чл. 39, ал. 1 от Конституцията, всеки има право да изразява мнение и да го разпространява. Такова право има всеки (български гражданин или чужденец), включително лицата, които са обвиняеми. В сочения случай, по време и място на задържаните лица все още не е определено процесуално качество, по силата на какъвто и да било съдебен акт. Последните, съгласно чл. 31, ал. 3 от Конституцията, се смятат за невинни до установяване на противното с влязла в сила присъда. С планираните по данни на прокуратурата действия по задържането и при условията на проведена публично акция е допуснато внушението за абсолютната вина на двете задържани. Ограничаване на правата на обвиняемия, например правото на свободно придвижване (а оттам на труд, на упражняване на родителски права и др.) се допуска само доколкото е необходимо за осъществяване на правосъдието (чл. 31, ал. 4 от КРБ). В демократичните и правови държави обществото, а и правосъдието в частност, има полза гражданите да говорят, тъй като по този начин може да бъде съобщена информация, която може да има важно значение за обществото. В наказателното право всяко изявление на обвиняемия е ценно, тъй като се предполага, че същият като евентуален извършител знае и може да даде информация, която може да е полезна за разследването (информацията може и да не е ценна или дори невярна, но за да бъде установено това, трябва преди всичко да бъде дадена/получена). За това обвиняемият има право да мълчи (чл. 115, ал. 4 от НПК), но никога не му е забранено да говори.

С оглед на всичко казано, което далеч не претендира за изчерпателен анализ, е ясно, че запушването на устата на човек, който е задържан по подозрение в извършено престъпление, на публично място, в присъствието на много хора и дори медии, не може да има никакво юридическо основание. Да се опитваш да затвориш устата на обвиняем, означава да се опитваш да затвориш устата на правосъдието. Означава да лишиш гражданите от правото да са информирани, за да могат да си съставят собствено мнение. Актът на запушване на устата на задържаната Иванчева, освен в нарушаване на правата, съгласно законите на страната и Конституцията, може да се счита и за акт на физическо насилие, извършено публично. Този акт е знак за внушен основателен страх от репресия и принуда в обществото и гражданите, и дискредитира изцяло проведените процесуално-следствени действия.

Съгласно българската Конституция и НПК, задържаните имат право на адвокат от момента на тяхното задържане (в случая, от момента в който са им поставени белезниците). При своето задържане Иванчева и Петрова брутално са били лишени от това свое конституционно право, въпреки тяхното изрично желание да им бъдат осигурени посочени от тях адвокати и въпреки опитите на адвокатите им да стигнат до своите подзащитни и да разговарят с тях.

БОЕЦ считаме, че Специализираната прокуратура, в лицето на нейният ръководител Иван Гешев, и КПКОНПИ, в лицето на председателя й Пламен Георгиев, умишлено и съзнателно лично и чрез ръководените от тях действия на подчинените им лица са лишили от основни конституционни и човешките права задържаните лица. Чрез действията си Гешев и Георгиев грубо потъпкват българската Конституция, компрометирайки целия процес и уронвайки авторитета на съдебната система и доверието на българското общество в правоохранителните и правораздавателните органи и институции като цяло! Вместо на борба с корупцията, действията на прокуратурата и КПКОНПИ приличат на репресии, присъщи на недемократични и диктаторски режими над неудобни граждани. Акцията по задържането, така, както е проведена при условията на абсолютна публичност и в явно нарушение на процесуалните правила, създава условия, които препятстват справедливия съдебен процес, довеждат до невъзможност за търсенето на обективната истина и предпоставят настъпването на неблагоприятна последица както за обществените отношения, така и за държавата Р. България като ответник по бъдещ процес пред европейски съд.

Подобни действия не са прецедент в най-новата история на България. По време на първото правителство на Бойко Борисов – 2009-2013 г., от прокуратурата и МВР бяха извършени множество подобни показни акции за задържането на български граждани по унизителен и брутален начин. Със своите изказвания и действия министърът на вътрешните работи тогава – Цветан Цветанов, стана повод България на бъде осъдена по редица дела, заведени от потърпевшите в Международният съд за правата на човека в Страсбург! БОЕЦ сезирахме ВКП за тези действия на Цветанов, довели до тежки щети за държавата и въпреки констатацията на прокуратурата, в отговора и до нас, че Цветанов, в качеството си на длъжностно лице е нарушил член 6 от ЕКЗПЧ, от което са настъпили щети за държавата по изплащане на присъдените обезщетения, до момента не му е потърсена отговорност и няма регресивни искове срещу Цветанов за възстановяване на загубите, които държавата е понесла от неговите действия.

БОЕЦ считаме, че има огромен риск действията на Иван Гешев и Пламен Георгиев да доведат до поредните дела и осъдителни присъди срещу държавата в международният съд в Страсбург. Също така смятаме, че Иван Гешев и Пламен Георгиев нямат нужните морални и професионални качества (предписани като изискване, съгласно специализираните устройствени закони и  Закона за съдебната власт)да изпълняват своите задължения и има вероятност да извършат и нови противоконституционни действия, които рушат устоите на правовата държава и поставят в риск българските граждани, лишавайки ги от основни човешки права и справедлив процес.

На основание на изложените факти и мотиви, БОЕЦ изискваме от вас да образувате проверка по случая и предприемете всички необходими мерки и действия за отстраняване от длъжност на Иван Гешев и Пламен Георгиев, както и налагане на запор върху имуществото и банковите им сметки до приключване на всички дела по повод този срамен арест! След осъдителната присъда в Страсбург (единствената сигурна) горепосочените да платят присъденото обезщетение, доброволно или чрез публична продан на имуществото им до удовлетворяване на иска. Отговорността за действията трябва да е лична, а досега винаги обществото плащаше цената за престъпните действия на своите управници. Цветанов и до днес е в управлението, демонстрирайки своята наглост, като дори отказва да се извини, а обществото плати и продължава да плаща за неговите действия, довели до осъдителни присъди срещу държавата. Именно тази безнаказаност води до рецидиви и чрез настоящият сигнал БОЕЦ целим да спрем тази порочна практика и управниците – политици и магистрати да започнат да носят персонална отговорност за своите действия или бездействие, довели до щети за държавата и обществото!

24.04.2018 г.

Председател ГД ‘БОЕЦ” – Георги Георгиев

2 коментара »

  • Нина Станимирова said:

    ” Гражданско движние ” ” Боец” застава зад гърба на една престъпничка. Типично за това уж гражданско движение от една каруца хора образувано от небезизвестния Гошо Тъпото от Видин , който ближеше подметките на Борисов и Цветанов. Когато не му се отвори парашута освирепя и започна да злослови. Сега защитава комунистката Иванчева, която е корумпирана до мозъка на костите си. Задържането и е правомерно. Докато не са описали всички банкноти са я задържали на местопрестъплението. Открито и законно. Шах и мат.

  • Mariana said:

    Драга г-жо Спиридонова, задържането на една районна кметица публично, с часове държана с белезници в центъра на София, с часове отказан адвокат, запушване на устата й, държането след това на нея и на нейната заместничка в стъклен “аквариум” в съдебната зала, предназначена за най-опасни престъпници, сякаш е някаква едва ли не терористка, е срам и позор за българската държава и съответните органи, които извършиха това. Освен, че като са я следили толкова, що не са я зъдържали в момента на предаване на подкупа, както е редно. Освен, че всички по висшите етажи на властта се измъкват сухи от водата, а такива като Иванчева са превръщани в изкупителни жертви.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.