Home » Авторски страници, българи зад граница

Събитие в Чикаго: Огненото слово в публицистиката на Ботев

2018.04.23 Един коментар
Spread the love

Салонът за българска култура и духовност в Чикаго организира поредно събитие. На 29 април 2018 г., неделя, от 16 до 18 часа, в залата на Център “МАГУРА” ще бъде представено “ОГНЕНОТО СЛОВО в публицистиката на ХРИСТО БОТЕВ”, с участието на Калина Томова.

Събитието е свързано със 170-годишнината от рождението на Ботев, която се чества тази година. Входът е свободен.

.

One Comment »

 • christo said:

  “Господин председателю, От V ОНС мен биде отпусната пенсия от 100 (сто) лева месечно за заслугите, които син ми Христо Ботев е принесъл на България. Обаче почитаемата Пенсионна комисия на основание закона за пенсиите, с решение от 5 окт. 1896 г. ми отне това единствено средство, с което преживявах сетните си години. Понеже считам себе си за онеправдана по долупосочените причини, а именно: 1) че покойният ми мъж Ботьо Петков е учителствал в Карлово и Калофер цели 32 (тридесет и две) години; 2) че първият ми син Христо Ботев като войвода на 200 души е паднал с оръжие в ръка при Враца през 1876 г.; 3) че вторият ми син Стефан Ботев почина след 12-годишно боледуване от болест, спечелена през 1875 и 1876 година пак по народното движение; 4) че най-малкият ми син Боян Ботев – надеждата ми за стари години, падна като портупей юнкер с оръжие в ръка при Драгоман (1885 г.), пронизан от три куршума и два ножа, и 5) че аз (съм) стара и като не притежавам никакви движими и недвижими имоти, то апелирам към Вас, господин председателю, и към г.г. Народните представители да ми се възстанови пенсията.
  Не подкрепям с документи мотивите си, по които прося пенсия, като считам, че те са известни както на Вас лично, господин председателю, така и на цялото почитаемо народно представителство.
  С високо почитание просителка:
  Иванка Ботева Петкова”

  Какво е решението на “почитаемото народно представителство”?

  “Из решението на IX Обикновено народно събрание, II редовна комисия, заседание на 1.XI.1897 г.
  Докладчикът Янко Симеонов: Прошение от Иванка Ботева Петкова, родом от Калофер. И тя тъй също с това заявление иска да ѝ се отпусне пенсия като майка на поборника Христо Ботев. Комисията намери и това прошение за неоснователно и го остави без последствие.

  Председателствуващи Георги Губиделников: Моля, ония господа председатели, които са съгласни с решението на комисията, щото прошението на Иванка Ботева Петкова от гр. Калофер да се остави без последствие, да си вдигнат ръката. (Болшинство). Приема се.”

  За сведение това е времето, когато министър-председател е д-р Константин Стоилов.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.