Home » Авторски страници, история

„Неразказаната приказка за българската история“ в Националния музей на образованието в Габрово

2018.04.05 Няма коментари
Spread the love

Фотоизложба „Неразказаната приказка за българската история“, организирана от Екип 2 “Руните говорят”, ще събере депутати и кметове в Националния музей на образованието в Габрово, на 18 април 2018 г., от 17 ч. местно време. Специален гост на събитието ще бъде Милена Дамянова, председател на Комисията по култура и образование, както и областният управител на Габрово – Невена Петкова, кметът на Габрово – Таня Христова, кметът на Трявна – Дончо Захариев и кметът на Плачковци – Борислав Борисов. Това съобщи директорът на музея – г-жа Мая Карагьозова. Темата за „Неразказаната приказка за българската история“ дава началото и на нова музейна рубрика под същия надслов.

“Посетителите на музея ще могат да видят нещо ново и различно, неизвестни и неочаквани факти от българската история, разказани от един интердисциплинарен изследователски екип в състав Борислав Стамов, Мила Салахи, Патриция Кирилова, Поли Паскова, Стефан Ганев, Николай Иванов и Даниел Калчев” – допълва г-жа Карагьозова.

Амбициозните изследователи, обединени в „Екип 2 – Руните говорят“, имат за цел да възстановят изгубеното знание на нашите предци. Създали са собствен метод за разчитане на древното българско руническо писмо.

Преди Коледа изследователският екип бе отличен за дарени ценни икони от Националната художествена галерия.

Мила Салахи, Патриция Кирилова и Поли Паскова от “Руните говорят”

През изминалата година „Руните говорят 2“ направи изследвания за българската история, като преведе и оповести посланията, запазени в трите пръстена на Кубрат, в печата на Тервел-Триберий и неразкрити до този момент факти за Атила. А преди дни преводът от печата на цар Борис Първи предизвика голям обществен интерес, с доказването на неговата императорска власт, обхванала не само България, но и Източната Римска империя. За което свидетелстват и редица други документи, които официалните ни историци упорито пренебрегват вече 30 години.

За деня на Будителите – 1 ноември, екипът получи и отличие за своята всеотдайна дейност от Организацията на Обединените българи, с партньорството на Салон Журналист към СБЖ.

 

ВИП Комюникейшън

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.