Home » Авторски страници, българи зад граница

Десислава Стефанова – Българка на годината ‘2017

2018.04.19 Няма коментари

Десилслава Стефанова и Илияна Йотова. Снимка: БНТ

С огромна радост известявам, че на 18.04.2018 г. в София бе връчено отличието на ДАБЧ „Българка на годината – 2017” на Десислава Стефанова, номинирана от БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания.

Изключително сме радости и се гордеем, че тази невероятна, талантлива, красива, скромна и неповторима жена заслужено бе удостоена с това отличие.

Вицепрезидент Илияна Йотова връчи приза на новата Българка на годината. На тържеството присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев и други.

Ето и нашата номинация, от която можете да научите повече за Десислава Стефанова, ръководител на Лондонския и Швейцарския български хор, и преподавател по народни песни в БУ „Иван Станчов” към Посолството в Лондон.

Снежина Мечева,

директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството в Лондон,
говорител на АБУЧ

НОМИНАЦИЯ ЗА ОТЛИЧИЕТО НА ДАБЧ „БЪЛГАРКА НА ГОДИНАТА 2017”

НА ДЕСИСЛАВА НЕДЯЛКОВА СТЕФАНОВА

Десислава Стефанова – създател и ръководител на Лондонския български хор за народни песни (The London Bulgarian Choir), основател и ръководител на Швейцарския български хор в Цюрих (Тhe Swiss Bulgarian Choir), преподавател по народно пеене в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания.

Г-жа Десислава Стефанова съумя да плени и привлече в Лондонския български хор над 50 души изпълнители, предимно чужденци, които препълват лондонските зали и катедрали със зрители. На тези многолюдни концерти България е аплодирана заради едно от най-големите си богатства – българския фолклор. Близо 100 души в Лондон чакат своя ред, за да влязат в концертния състав. Две-трети от тях също са чужденци. Такъв хор (Тhe Swiss Bulgarian Choir) Десислава Стефанова основа и в Цюрих, Швейцария.

За таланти като нея е родено определението – ангелогласна. 50 души пеят прекрасно, но над всички се извисява винаги, разпознаваем и пленителен, гласът на тази невероятна българка, родена в Стара Загора. Дълъг е пътят й – от музикалното училище в родния й град, през езиковата гимназия, през Детско-юношеския ансамбъл „Загорче” и Студентския ансамбъл „Зорница”, до певица и концертмайстор в Националния ансамбъл „Филип Кутев”. България е родила и създала много певци със световна слава, но значението на Деси Стефанова не е само в това, че с гласа си пленява, а в това, че заради този глас и заради личността й на педагог – омайник, тя съумява да накара толкова много хора от други нации да се влюбят не само в нея, а нещо повече – в България. Истински посланик на родината ни, на неподражаемия ни фолклор, тя е магнит, към който се прилепват хиляди. По някакъв начин тя ги прави българи в минутите, когато пее с тях или за тях.

Трябва да сте чули Деси Стефанова и Лондонския български хор, за да разберете, че казаното за нея винаги е малко. Да изпълваш с почитатели редовно и с успех концертните зали на един от най-големите световни центрове, сред които Уестминстерското абатство, Ройъл фестивал хол, Ройъл Алберт хол, Кадоган хол, Барбикан хол. Да звучи българският глас във филми като „Троя” с Брад Пит, „Атлантис”, „Бен Хур”, „Червената планета”, „Елизабет, кралицата – девица” (спечелил наградата „Айвър Новело” за най-добра телевизионна музика) и др. Да концертираш с рок-групата „Давс” или в днешните времена на пристрастяване към електронните игри да си част от саундтрака на творенията на Майкрософт – HALO 4 и HALO 5. Да участваш на всяка българска изява – било благотворителна, било в посолството, било на фестивалите на българската култура в Лондон или другаде по света. Да посетиш с хористите България и да концертираш четири пъти в нея. Освен всичко, да си не само изпълнител, а и преподавател по българско народно пеене в училища, колежи, университети, хорове по целия свят: Великобритания, Ирландия, Франция, Холандия, Италия, Швейцария, Германия, Норвегия, САЩ и Канада. Гордеем се, че тя е учител по народно пеене и в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството ни в Лондон.

Десислава Стефанова е гост-солист в много музикални формации като нюйоркско-израелската група Balkan Beat Box, в ансамбъла за средновековна музика Joglaresa и холандския оркестър Ricciotti. Диригент и продуцент е на Whispering Woods (част от Културната Олимпиада 2012 г.) Singing Streets (2014 г.) и Town to Earth (2015 г.) ­– масови хорови спектакли на открито (от 2010 г. до днес). Важно е да се знае, че Десислава вижда като област за изследване и свое научноизследователско бъдеще педагогиката и лечението на гласа.

Не е за вярване как тази млада жена (в очите ни винаги е като девойка и децата я наричат с нежност – „кака Деси”) успява да носи в сърцето си толкова любов, всеотдайност, физическа красота и сила, а в същото време да е скромна като Момата от народните песни. Всеобхватността на таланта й и на човешките й достойнства води до мегапризнание и наградите за висота са налице: Лондонският български хор е удостоен от Би Би Си за некласически хор на годината в 2006-та. През 2009 г. хорът получава парична награда от Би Би Си, за да развие нов репертоар.

Огромен е списъкът за участия в телевизионни и радио-предавания. На връх Коледа 2005 г. Би Би Си излъчи предаването на Десислава Стефанова „Българският глас” (Bulgaria’s Voice), което от тогава насам е излъчвано многократно. В предаването тя разказва за създаването на българския хоров стил, който е първото докосване на много чужденци до българската култура, интервюира ветерани в жанра и слиза в родопската пещера „Дяволското гърло”, където пеят с хора. Едни Орфееви последователи, прелетели от Лондон в недрата на българската история и легенда.

Лондонският български хор е един от петте любими хора на популярната композиторка Джоун Арматрейдинг, която прави предаване за тях. Това предаване се повтаря много пъти по британското радиото. През 2017 г. хорът е вклучен в радио сериала Хорова история на Великобритания по най-слушаната радиостанция BBC Radio 4. Хорът е на финала на последния епизод, като формация, която най-добре илюстрира бъдещето на британските хорове – отворени за света с репортоара си, с подбора на хористи и с отношението си към музиката.

Десилава Стефанова демонстрира българския звук във филма на световно известния композитор Хауард Гудол за основите на музиката, а също и във видео за медицинската фондация „Уелкъм Колекшън”, което е гледано повече 50 000 пъти. Записала е и двоен диск курс по българско народно пеене, озаглавен „Буен вятър”.

В репертоара на Десислава Стефанова и нейните хорове са вписани концерти в Англия, Уелс, Шотландия, България, Холандия и Швейцария. За 24-ти май 2015 г. Десислава Стефанова и Лондондският български хор представиха българската култура наред с Мистерия на българските гласове и Теодосий Спасов в Кадоган хол. През октомври 2016 година тя участва в концерти с виртуозния цигулар Найджъл Кенеди в Пловдив и София, а през ноември в 2016-та – отново с него, представи може би най-значителната българска изява в залата на Барбикан.

Десислава Стефанова е удостоена с: Почетния медал „Иван Вазов” на Държавната агенция за българите в чужбина, 2007 г.; Сребърен почетен знак на МВнР за заслуги в популяризирането на българската култура в чужбина, 2011 г.; Награда на Министерството на културата за български културен деец, допринесъл за популяризирането на българската култура в чужбина, 24 май 2014 г.

Два пъти е номинирана за отличието на ДАБЧ „Българка на годината” и това е нейната трета номинация, защото считаме, че заслугите на тази Българка във Великобритания са неоспорими, а също трудно би се намерила по-добра кандидатура за това достойно отличие сред българите в Обединеното кралство.

Неслучайно и тази година, в която България ще е председател на Съвета на ЕС, празниците в Лондон по този повод отново ще бъдат открити с участието на Десислава Стефанова и нейния Лондонски български хор. На 18.12.2017 г. те имаха концерт в един от най-известните лондонски музеи – „Виктория и Алберт”, за да промотират събитието в навечерието на 2018-та.

На 9.01.2018 г. официалният концерт в Лондон по случай началото на Председателството на България с участието на Лондонския български хор ще бъде в сърцето на Лондон в концертната зала St. John Smith Square. Зедно с Братя Владигерови, хористите ще изпълнят на няколко езика химна на Европа „Ода на радостта” в ритъма на Дайчово хоро.

Най-голямата награда за Десислава Стефанова е огромната любов на всички към таланта й и към красотата на българския фолкор. Трудно може да се намери по-добър посланик на културата на България и затова считаме за особена чест да номинираме за достолепното отличие на ДАБЧ „Българка на годината – 2017”– създателя и ръководителя на Лондонския български хор и на Швейцарския български хор в Цюрих, преподавателя по народно пеене в Българското училище „Иван Станчов”към Посолството на България в Лондон, Великобритания – г-жа Десислава Стефанова.

От името на целия преподавателски екип
в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания,

Снежина Мечева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.