Home » Авторски страници

Биволъ: КОЙ скри швейцарски полицейски доклад за ОПГ от Враца?

2018.04.20 Няма коментари
Spread the love

Прокуратурата разпространи информация за повдигнати обвинения на седем участници в организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици и изнудване в района на Враца.

В прессъобщението четем следното:

“През лятото на 2017 г. жената е била задържана на летището в Цюрих със 700 г кокаин и в момента е в швейцарски затвор. Обяснила пред близки, че е била изпратена от братята в Бразилия, за да им пренесе наркотици и срещу „услугата“ да получи обратно жилището си.”

Биволъ разследва този случай от есента на 2017 г. в серия публикации.

Цветанка Евстатиева, както се казва възрастната жена, е дала показания пред швейцарските разследващи, които са били изпратени до България по линията на международното полицейско сътрудничество още през септември 2017 г. Биволъ разполага с тези показания, оформени като официален полицейски доклад, съдържащ още експертизи на кокаина и подробни данни за пътуването на Цветанка Евстатиева до Сао Паоло.

В материал от 26 октомври 2017 г. цитираме подробности от този доклад, с който МВР също разполага.

За нас е странно и твърде притеснително, че официалните документи от швейцарските власти не са цитирани като доказателствен материал, а Специализираната прокуратура се позовава единствено на “обяснения пред близки”.

Възниква въпросът дали операцията срещу престъпната група от Враца не е умишлено компрометирана, като са укрити и игнорирани данните от швейцарското разследване, на базата на които може да се стигне до разплитането на мащабна международна мрежа за трафик на наркотици. За наличието на такава мрежа говори пред камера Милко Стоянов, един от бившите съучастници на групата, който е решил да съдейства на властите като изобличител.

В тази връзка ще продължим да търсим отговори на следните въпроси за действията и бездействието на българските компетентни органи:

– Каква е била съдбата на швейцарския полицейски доклад, след като е заведен в МВР? Използван ли е той като доказателство в разследването, довело до ареста на престъпната група?

Потърсено ли е по линия на международното сътрудничество съдействие от швейцарските власти за разпит на Цветанка Евстатиева?

Ще бъде ли осигурена защита на Цветанка Евстатиева, във връзка с разкритията на Милко Стоянов, че има опасност за живота на Цветанка Евстатиева?

Потърсено ли е съдействие от американската служба DEA, която има офис в София, във връзка с твърденията на Милко Стоянов за международни канали за трафик на хероин и кокаин, организирани от арестуваните Анри Ковачев и Манчо Ковачев, с помощ от съучастници в Сърбия?

Чия собственост е офшорната фирма Balkan Properties Corp., регистрирана в щата Делауеър, САЩ, с пълномощник и управител Анри Ковачев, и използва ли се тя за легализиране на средства от трафик на наркотици?

 

Биволъ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.