Home » Авторски страници, история

Посланикът на Мароко – специален гост на изложба в Националния музей на образованието

2018.04.19 Няма коментари
Spread the love

Представители на Кралство Мароко, кметове и депутати аплодираха изложбата “Неразказана приказка на българската история” в Националния музей на образованието в Габрово.

Нейно Превъзходителство Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, бе специален гост на откриването на фотоизложбата “Неразказаната приказка на българската история” в Националния музей на образованието. Посланикът на Мароко беше придружен от Нуредин Риажи, председател на Асоциацията за Българо-африканско-европейско сътрудничество.

Дебютната изложба на интердисциплинарния изследователски екип “Руните говорят 2” предизвика голям интерес сред гостите, като представи собствената си методика и инструментариум за разчитане на древното българско руническо писмо, което за пореден път доказва връзката на българите с основите на световната цивилизация.

Гост на събитието бе и областният управител на Габрово Невена Петкова, депутати, кметове, представители на Община Габрово, културни и образователни институции, историци, ученици, граждани.

Н. Пр. Закия Ел Мидауи се обърна със специална реч към домакините, гостите и първите посетители на изложбата. Посланикът на Мароко благодари лично на директора на НМО Мая Карагьозова за това, че музеят подкрепя изявата на екипа “Руните говорят”, и изрази надежда, че “посетителите ще могат да видят нещо ново и различно, неизвестни и неочаквани факти за българската история, и ще открият, че мароканската култура, особено нейните древни берберски аспекти, и българската имат много общи черти, и споделят едни и същи корени.”

Г-жа Ел Мидауи и мароканските гости разгледаха постоянната експозиция на Националния музей на образованието и откриха сред музейните експонати учебни пособия и методи на възпитание, използвани в Мароко в миналото и дори днес в някои села – таблата (плоча за писане с калем), фалага (дървен уред в килийното училище, с който стягали краката на наказан ученик и го биели с пръчка по стъпалата) и други.

Г-жа Карагьозова връчи на посланик Закия Ел Мидауи Почетния знак на Националния музей на образованието, като й благодари за гостуването и изключителния интерес към историята на българското образование.

Една от най-значимите патриотични организации – Съюзът на военно-инвалидните кооперации, изнеда с почетен диплом организаторите на изложбата, като част от инициатива “Една детска сълза, една молитва”. Председателят Борис Николов и Борислав Борисов, кмет гр. Плачковци, отличиха Мила Салахи, Патриция Кирилова, Даниел Калчев и директорката на музея Мая Карагьозова, за принос в защита българския род и популяризиране на вековната ни култура сред подраставщото поколение.

След официалната част първите посетители на изложбата имаха възможност да разговарят с част от нейните автори – преводачът от древни езици Мила Салахи, IT-експертът Даниел Калчев, журналистката и пиар Патриция Кирилова, на чаша марокански ментов чай и традиционни арабски сладки.

Г-жа Ел Мидауи предложи на г-жа Карагьозова да облече традиционно мароканско облекло – кафтан, за чайната церемония на посолството.

Изложбата може да бъде видяна до 15 май в залата за временни изложби на Националния музей на образованието.

 

Патриция Кирилова

Снимки: www.vipcompr.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.