Home » Авторски страници, българи зад граница

Европарламентът ще разгледа петицията на АБУЧ

2018.03.16 Няма коментари
Spread the love

На 21 март 2018 г. в Комисията по петиции при Европейския парламент ще бъде обсъдена Петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Евродепутатът Светослав Малинов ще защити българския език в Комисията по петиции. Очаква се в обсъждането да вземат участие подателите на Петицията, представители на Европейската комисия, Министерството на образованието и науката, български евродепутати и техни колеги от други държави членки в ситуация, подобна на българската.

Петицията има за цел да защити т. нар. малки езици, сред които е и българският, и да улесни запазването на връзката между учениците в чужбина и родния им език. В нейна защита се обявяват Светослав Малинов и колегите му от българската делегация в Eвропарламента.

Петицията бе внесена точно преди година с подписите на хиляди наши сънародници зад граница. До голяма степен тя е насочена към семействата, които се възползват от правото си на свободно движение в ЕС и се установяват за период от време в друга държава. Учителите от АБУЧ са категорични, че огромен стимул за българчетата ще бъде оценяването на знанията им по родния език в чужбина и признаването на тази оценка или сертификат, например при кандидатстване във висше учебно заведение.

В европейските образователни системи съществуват големи различия по отношение на преподаването, оценяването и признаването на езиковите познания. Повечето държави членки на ЕС не предвиждат възможност за явяване на езиков изпит при завършване на средно образование или признаване на сертификат по европейски език извън основните изучавани – английски, френски, немски, испански и италиански. Това дискриминира учениците, носители на по-малко говоримите езици.

Светослав Малинов, евродепутат от ДСБ/ЕНП и член на Комисията по петиции на Европейския парламент, подкрепя петицията от самото й начало. Малинов заяви, че ще защити петицията и в зала по време на дебата. Очаква се в обсъждането да вземат участие подателите на Петицията, представители на Европейската комисия, Министерството на образованието и науката, български евродепутати и техни колеги от други държави членки в ситуация, подобна на българската.

Разискванията по петицията могат да се проследят в пряко предаване на 21 март, от около 12 ч. българско време, на сайта на Европейския парламент ТУК.

 

Митко Ангелов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.