Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Робърт Ривкин и Георг Георгиев говориха за въздушна линия Чикаго-София

2018.03.03 Няма коментари
Spread the love

Георг Георгиев се срещна в САЩ с президента на Чикагския съвет по глобални въпроси и с регионалното ръководство на Американския еврейски комитет

Заместник-министър Георг Георгиев започна вчера своето работно посещение в САЩ със срещи в Чикагския съвет по глобални въпроси (CCGA) и с регионалното ръководство на Американския еврейски комитет, съобщи пресцентърът на МВнР.

При срещата му с президента на Чикагския съвет по глобални въпроси Иво Даалдер, заместник-министър Георгиев поиска неговото съдействие за по-бързото присъединяване на България към програмата за освобождаване от визи Visa Waiver Program (VWP), която остава приоритет в двустранните отношения между България и САЩ.

Георг Георгиев запозна своя домакин и с ключовите приоритети от програмата на Българското Председателство на Съвета на ЕС.

По-късно през деня българският заместник-външен министър проведе среща и с регионалното ръководство на Американския еврейски комитет (AJC).

Пред AJC Георгиев подчерта, че страната ни е признателна на еврейската общност, която е дала своя принос и е оказала подкрепа на България в годините на прехода към демокрация, присъединяване към НАТО и ЕС, както и за задълбочаване на двустранния диалог със САЩ.

Георг Георгиев е на работно посещение в САЩ до седми март. В рамките на визитата си той ще проведе срещи и с представители на местната власт и на българските общности в Чикаго и Синсинати.

Георг Георгиев и заместник-кметът на Чикаго обсъдиха възможностите за откриване на директна въздушна линия София-Чикаго

В първия ден от работното си посещение в САЩ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев проведе среща и със зам.-кмета на град Чикаго. Той бе приет и от зам.-губернатора на щата Илинойс.

На срещата си със зам.-кмета на Чикаго Робърт Ривкин, българският зам.-външен министър обсъди въпроса за откриването на пряка въздушна линия Чикаго-София като възможност за улесняване на бизнеса и инвестиционните интереси от една страна и от друга – за насърчаване на редица програми и инициативи. „Нашата страна също има интерес от такава въздушна линия, защото в Чикаго се намира най-голямата българска общност в страната” –  припомни Георгиев. Той подчерта още, че България отдава голямо значение на преките контакти между двата народа чрез насърчаване на инициативи, насочени към обмена на студенти, учени и бизнесмени.

В разговора се зароди и идеята Чикаго да се побратими с български град, с който да задълбочат сътрудничеството си във всички сфери от взаимен интерес.

Георг Георгиев отправи покана към заместник-кмета на Чикаго да посети България през 2018 г.

По-късно зам.-министър Георгиев бе приет и от зам.-губернатора на щата Илинойс.

В разговора си с него Георгиев изтъкна, че в условията на променената геополитическа обстановка нашите две страни работят за задълбочаване на сътрудничеството както в двустранен план, така и в рамките на НАТО, за противодействие на новите рискове и предизвикателства пред сигурността. „Сътрудничеството по въпросите на отбраната и сигурността е един от фундаментите на партньорството ни със САЩ и бележи възходящо развитие”, подчерта той.

Българското председателство на Съвета на ЕС бе другата тема, която двамата обсъдиха. Българският заместник-министър запозна своя домакин с един от водещите приоритети на Председателството – европейската перспектива на Западните Балкани. “Инвестицията в стабилността и сигурността на региона е инвестиция за просперитета на целия Съюз. Радвам се, че нашите приоритети станаха общоевропейски” – изтъкна той.

Днес зам.-министър Георгиев ще присъства на церемонията по тържественото издигане на българското знаме на площад „Дейли“ в Чикаго по случай Националния празник на Р. България – се казва още в прессъощението на МВнР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.