Home » Авторски страници

5 млрд. и 800 млн. несъбран ДДС за 2000-2017 г. Общият дължим ДДС – над 16 млрд.

2018.03.20 Един коментар
Spread the love

Днес в пресклуба на БТА се проведе пресконференция на Гражданско движение “БОЕЦ”, в която участваха Георги Георгиев, председател на ГД “БОЕЦ”; Захаринка Истаткова, говорител и юридически експерт; Георги Георгиев, юрист и член на УС, и Ваня Рибчева, активист на движението. На брифинга в БТА бяха дошли представители и на други граждански сдружения. Сред журналистите, дошли на пресконференцията на “БОЕЦ”, бяха Люба Кулезич, Сашо Диков, Катя Илиева и др. Но журналисти от БНТ и БНР, т.е. от т.нар. обществени медии, които се финансират от данъкоплатците, нямаше. Нито журналисти от частните телевизии с национален обхват, които са били надлежно поканени, си позволиха да влязат в залата на БТА точно на този брифинг и да го отразят. Нямаше представители и на BiT, което едва ли е учудващо. 

На пресконференцията бяха представени важни и в някакъв смисъл шокиращи документи, получени по Закона за достъп до обществена информация от Националната агенция за приходите и други институции, които съдържат факти за обема на несъбрания ДДС – с точни числа и по години (от 2000 г. до 2017 г. включително). Защото се оказва, че за посочения период несъбраният ДДС е в размер на 5 млрд. 791 млн. и 578 хил. лв. Това е несъбираема сума, по влезли в сила ревизионни актове на НАП.

Какви са несъбраните суми по ДДС по години може да се види в таблицата по-долу. 

Освен това, 16 млрд. и 210 млн. лв. е общият размер на установения с ревизионни актове на НАП дължим данък върху добавената стойност, издадени в периода от 1.01.2000 г. до 31.12.2017 г. Това наистина е една огромна сума, огромна щета за бюджета на държавата. 

На пресконференцията бе представен и финансово-икономически анализ на последствията от несъбирането на милиарди левове от най-масово плащания косвен данък, както и анализ на възможната отговорност, която длъжностни лица от няколко поредни правителства носят.

ГД „БОЕЦ“ обяви и бъдещите си действия, като първото от тях е да внесе сигнали до прокуратурата с настояване да разследва вероятни извършени престъпления по чл. 282 и чл. 285 от Наказателния кодекс от длъжностни лица на изключително високи постове в управлението. Гражданското движение ще внесе сигнали и до Европейската комисия и до президента Румен Радев, като ще настояват и за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. 

От “БОЕЦ” вече са внесли следващо Заявление по ЗДОИ до НАП, с което се иска да бъде предоставен списък на дружествата и търговците, участвали в схемите за източване на ДДС, с имената на всички фирми по веригата.

Видеозапис на пресконференцията:

——————————————————————————————————————————-

Факсимилета от отговора, който ГД “БОЕЦ” е получило от НАП по Закона за достъп до обществена информация. Целият файл в пдф тук – Zdoi

.

One Comment »

  • Mariana said:

    “Сумата на несъбраното от държавата ДДС е зашеметяваща, пред нея човек остава безмълвен и бездиханен. Това заяви пред Фрог нюз журналистът Люба Кулезич относно оповестената днес от гражданско сдружение БОЕЦ за несъбрани данъци в размер на над 16 млрд. лв.
    По думите й само преди месеци е било възможно богаташи с огромни задължения да прехвърлят задлъжнелите си фирми на безимотни хора, след което тези задължения стават несъбираеми.”

    https://frognews.bg/novini/liuba-kulezich-dds-skandalat-razkriva-mashtabite-genotsida-sreshtu-balgarite.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.