Home » Авторски страници, българи зад граница

“Одисеята на един артист” – Пенка Кунева гостува задочно на Българското училище в Брюксел

2018.03.12 Няма коментари
Spread the love

На 10 март 2018 г. в БУ „Пейо Яворов“ – Брюксел гостува д-р КАПКА ЛАЛОВА, български музиколoг и пианист. Тя ни представи своята книга “ОДИСЕЯТА НА ЕДИН АРТИСТ“, посветена на 50-годишнината на г-жа ПЕНКА КУНЕВА. Г-жа Кунева е една от малкото световноизвестни композитори на филмова музика и музика за видеоигри с милионна аудитория по света, която все още е малко познатa в България.

Пенка Кунева. Снимка: Vreme2001.wordpress.com

Пенка Кунева е автор и на музиката към филма „Ага“ (режисьор Милко Лазаров), показан на закриването на фестивала „Берлинале“ в Германия на 5 март 2018 г. Тя е и първата жена в Холивуд, която работи като главен оркестратор във филмови продукции (“Карибски пирати“, „Шерлок Холмс“ и много други).

Д-р Капка Лалова проведе беседа с учениците на тема: „Какво мислят децата за видеоигрите, какво означава главен оркестратор, какъв е профилът на успешния композитор/човек, какви са правилата на успеха“.

Срещата беше интересна, диалогът – естествен, времето мина бързо.

Пенка Кунева със състуденти от Университета „Дюк“ в гр. Дърам, Северна Каролина, САЩ, 1991 г. Снимка: Vreme2001.wordpress.com

След всичко разказано за живота и делото на г-жа Пенка Кунева, изводът, до който достигнахме, относно правилата на успеха беше, че магия няма и, освен талант, зад успеха се крие и огромен труд. За да успее човек да реализира мечтата си, трябва креативност, лична дисциплина и постоянно обучение. Пътят, извървян от г-жа Кунева от София до Холивуд, показва как една силно мотивирана жена може да се пребори с трудни обстоятелства, с голямата конкуренция и да успее.

Снимка: Impressio.dir.bg

Специално за нас г-жа Пенка Кунева изпрати следното послание:

“Мили приятели от Българското училище „Пейо Яворов“ в Брюксел,

Много Ви благодаря за вниманието, че посетихте лекцията на Капка Лакова. Тя е прекрасен писанист, музиковед и музикант. Дано музиката, която тя ви пусне, да ви хареса. Аз работя и живея в далечния Лос Анджелис, но непрекъснато си мисля за моята родина България, и особено за хората и красивата и природа.

Пожелавам ви щастлива пролет и успешно завършване на учебната година!

Изпращам Ви хиляди прегръдки и най-сърдечни привети.

Ваша Пенка Кунева.“

Снимка: Impressio.dir.bg

Информация за предстоящото гостуване на г-жа Пенка Кунева в България на 14 март 2018 г. може да се намери ТУК.

 

Валентина Найденова,

БУ “Пейо Яворов” – Брюксел

————————————————————————————————————————————————————————

Бел.ред.: Още за Пенка Кунева – вж. тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.