Home » Авторски страници, политика

Проф. Огнян Минчев: Не името, а независимостта на Р. Македония от Белград плаши гърците

2018.02.05 Няма коментари
Spread the love

“Теодоракис попита множеството: “Защо трябва да се изтрива историята? Нали всяко отстъпление от тази линия ще има опустошителни последици за Гърция, тъй като ако отстъпим това означава да отворим широко границите си за тези, които ни заплашват открито и безсрамно”. Теодоракис, аплодиран от множеството, завърши:”Македония е само една и тя е и винаги ще бъде гръцка!” – из информация на Faktor.bg

Микис Теодоракис на вчерашния митинг в Атина против признаването на името на Р. Македония. Снимка: NewsIT

Най-тесният и най-мрачен ъгъл на човешкото съзнание се нарича фанатизъм. В случая – подкрепен от мнозинството на гръцката политическа класа, която все още “ближе раните” от своя банкрут през последното десетилетие. Има и мнозина извън Гърция, които са доволни да видят още веднъж колко безнадежна е задънената улица с името на малката балканска република.

Отказът на име е отказ на битие. Съхраняването на една потенциално нестабилна сива зона в сърцето на Балканите дава надежда за бъдещето на всеки, който планира тук дестабилизация, конфликт и безвремие. От какво се страхуват гърците? От похищение на античната си история? Едва ли…

По-скоро страховете им са свързани с факта, че днешна гръцка Македония до преди 100 години е населявана, освен от гърци, също и от българи, турци, евреи, чиято история не може да бъде изтрита. Но нали за това се договорихме в Европа – да признаем и утвърдим статуквото на границите и легитимността на нациите, да се откажем от претенции на основата на историята, която на Балканите е особено тежка и трагична?

Освен антична империя, разпространила елинизма около източните брегове на Средиземно море, Македония е географска област, чието съществуване не зависи от историята. Утвърдените дялове на тази географска област са Егейска, Пиринска и Вардарска Македония. Легитимността на Република Македония върху територията на Вардарска Македония не е отхвърляна от Гърция във времето на комунистическа Югославия. Спорът с името дойде с независимостта на Скопие след разпада на федерацията.

Т.е. – това, което пречи на Теодоракис § Со., не е името на малката република около Вардар, а нейната независимост от Белград.

 

Проф. Огнян Минчев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.