Home » Авторски страници, българи зад граница

Българска култура и традиции в БУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Лайден

2018.02.20 Няма коментари
Spread the love

Културният живот и специалното внимание към важни български исторически и културни моменти са важна част от дейността ни в българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лайден, Нидерландия.

Училищната група за народни танци „Хорце“ с ръководител А. Божикова и училищната вокална група „Звънчета“ с ръководител В. Маринова, заедно с учители и родители, участваха на 17.02.2018 г. в Българска вечер на културата в Културен център Сайтхоф, Лайден.

Децата представиха с голям успех български народни песни и танци, и развълнуваха многобройната холандска и българска публика. Българско хоро и ръченица, български фолклорни ритми и ясни детски гласчета завладяха всички в препълнената зала в Сайтхоф.

На 17.02.2018 г. отбелязахме в училище 145-тата годишнина от героичната гибел на великия български национален герой Васил Левски. Ученици от прогимназиалните класове и техните учителки Р. Шаренкова и В. Бикова представиха кратка драматизация на „Апостолът в премеждие“ от Иван Вазов.

Както всяка година, в училището по традиция се подготвяме и за посрещането на Баба Марта – с работилнички за мартеници и пролетни картички. Децата с техните учителки и родителите направиха весели мартенички – символ на настъпващата пролет и на уникалните български традиции.

Малки и големи преплетоха червена и бяла прежда и шарени мъниста и създадоха красивите български предвестници на пролетта.

Така нашите ученици представят българския фолклор и култура далече от България. С много талант, ентусиазъм и по трогателен детски начин те разкриват прелестта и красотата на българските народни традиции и култура.

.

Ариета Семерджиева,

директор на БУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Лайден

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.