Home » Авторски страници, българи зад граница

Изложба “Вечната България” в Буенос Айрес

2018.02.12 Няма коментари
Spread the love

С голям успех в Автономен град Буенос Айрес, столица на Република Аржентина, се представя изложбата „ВЕЧНАТА БЪЛГАРИЯ“ – един прозорец в града, за да познаете България. Изработена е и представена от Аржентинско-българската фондация – институция, която вече повече от три десетилетия работи непрекъснато за популяризането на България в Аржентина чрез информативни щандове, изложби, прожекции на филми, курс по български език, група за български фолклор и вокална група. Събитието е посветено на Председателството на България на Съвета на Европейския съюз и е под патронажа на Българското посолство, на Организма за защита правата на гражданите на Автономен град Буенос Айрес и Аржентинската федерация на чуждестранните дружества.

Двадесет платна разказват чрез снимки за историята, археологията, природните забележителности, туризма, обичаите и всичко онова, което прави България неповторима. Три платна запознават публиката с приноса на България за света, а други седем са посветени на непреходни фрази на най-големия сред българите – Васил Левски. Представени са и много различни предмети от българската етнография – шевици българска бродерия, медни съдове, керамика от Троян и Бусинци, родопски китеници, манекени, облечени с носии от Пиринския край, и много други.

Българският посланик Андрей Техов, Марияна Техова и Ева Пиколи – президент на Корпорация Юг

Изложбата бе открита на 6 февруари от посланика на Р. България за региона г-н Андрей Техов, който запозна присъстващите с работата и приоритетите на България по време на шестмесечното председателство. Също така говори г-н Хуан Сарафян, призидент на Федерацията на чуждестренните дружества, който оцени високо работата на Аржентинско-българската фондация за запазване на идентичността на потомците на българи, които в Аржентина вече са трето-четвърто поколение, както и мястото, което заема нашата организация във Федерацията. Благодари за нашата работа и за прекрасната изложба, представена на високо професионално ниво, с тънък вкус и много любов. Много висока бе и оценката на г-жа Ева Пиколи, директор на Корпорация Юг – изложбата се провежда в Галерия Юг, една от залите на Корпорацията.

На присъстващите на откриването бе предложен тост от страна на Българското посолство и на Аржентинско-българската фондация.

Изложбата ще бъде открита за публиката до 17 февруари.

 

Ружка Николова,

секретар по печата на Аржентино-българска фондация
Буенос Айрес

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.