Home » Авторски страници

“Аз и моят успех” – инициатива за младежи в неравностойно положение

2018.01.18 Няма коментари
Spread the love

“Аз и моят успех” е образователна инициатива за мотивация и личностно развитие на ученици и младежи в неравностойно положение. Целта е чрез физически събития за мотивация и личностно развитие (лекции, интерактивни работилници) и онлайн такива (достъпни и за по-широка аудитория), младежите да бъдат мотивирани да се възползват от всички възможности, които са на разположение пред тях в XXI век – обучителни курсове, квалификации, стипендии, работни места, стажове и дори инициативи за насърчаване на собствен бизнес. Целта е те да бъдат мотивирани и насочени към възможности за кариерно развитие – предприемачество или подходяща за техния профил и интереси сфера на дейност.

В България е налице статистика, която показва, че активността на българските младежи е много ниска, те отпадат все по-рано от училище и не са готови да се справят с предизвикателствата на все по-бързо променящата се съвременна икономическа реалност. Липсата на мотивация и активност на младите хора в България е на много високо ниво, като дори най-активните и будни младежи страдат от липса на увереност. За това свидетелстват проучвания, които показват, че българските граждани и в частност младежи с желание за започване на собствен бизнес са едни от най-ниските не само в Европа, но и в света. Решението на тези проблеми може да бъде намерено чрез създаването на извънкласни мотивационни сесии с различни експерти в различни области, които да споделят своя опит системно пред младежите в България.

Инициативата “Аз и моят успех” цели да предостави лекции за мотивация и личностно развитие и практически уъркшопи, които да спомогнат за дългосрочното развитие на личностните качества и мотивацията за реализацията на две основни групи – ученици в училищата и младежи в неравностойно положение извън училищата. Целта на проекта и заложената в него програма е да подготви учениците за икономиката на бъдещето. Поставя на фокус уменията и компетенциите, необходими за успешна професионална реализация в глобалната икономика.

Тематичните лекции са разделени в 4 панела по 7 лекции, като всеки панел има различна цел, като първият цели да запознае участниците в академията със съвременните техники за вглеждане и откриване на себе си, които ще им помогнат при изграждането на личностната им мотивация и последващото им кариерно ориентиране. Вторият е насочен тясно към образованието, като в него ще запознаем участниците с различни съвременни методологии – част от тях, свързани с неформалното обучение, които ще спомогнат в значителна степен за по-лесното усвояване на преподадените в училище знания (за аудиторията в неравностойно положение – курсове, програми за квалификация и др). и ще допринесат за допълнителното разширяване на кръгозора и общата култура на младежите. Третият панел от лекции ще бъде насочен към това да запознае участниците с тенденциите, настоящото ниво и прогнозите за развитие на дигиталните технологии в съвременния свят и по какъв начин могат да се възползват от тях. Финалният панел от лекции ще запознае участниците с ключовите умения за успешната им реализация в 21-ви век.

В рамките на инициативата планираме да бъдат осъществявани разговори онлайн за цялата страна с популярни личности, които ще говорят по теми за мотивация и личностно развитие. В отделна рубрика ще се правят видео разговори с изявени учители, които дават своя принос в изграждането на учениците като успешни личности.

Паралелно с мотивационните лекции за двете групи се предвижда и провеждането на уъркшопове с ментори, в които да вземат участие желаещи от двата типа аудитория. Участниците ще имат възможност да се обединят около реализирането на идея, която искат да видят на бял свят, като това може да бъде доброволческа инициатива, социална кауза или бизнес идея. Ако предпочетат могат да работят и по зададен казус от екипа на проекта. В края на периода ще бъдат представени всички идеи на специално събитие.

Ако искате да подкрепите инициативата, можете да го направите в кампанията в Patreon: https://www.patreon.com/meandmysuccess

 

Венелин Добрев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.