Home » Авторски страници, политика

Прием в Посолството ни във Вашингтон във връзка с Българското европредседателство

2018.01.20 Няма коментари
Spread the love

На 18 януари 2018 г. в Българското посолство във Вашингтон се състоя прием по повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Посланик Тихомир Стойчев отправи приветствие като специално открои присъствието на посланик Дейвид О’Съливан, ръководител на Делегацията на ЕС във Вашингтон; посланик Шон Лоулър, началник на протокола на Белия дом и ДД; Матю Палмър, изпълняващ длъжността заместник държавен секретар за Европа и Евразия; посланиците на страните-членки на ЕС; посланиците на държавите от региона на Югоизточна Европа, Кавказ и Източното партньорство; бившите американски посланици в България Марси Рийс и Джеймс Пардю.

Тихомир Стойчев

В началото бе подчертано, че Европейският съюз се ползва в България с една от най-високата подкрепа сред държавите-членки: 77% подкрепят европейската интеграция, а 62% имат доверие в европейските институции. Посланик Стойчев обърна специално внимание на постигнатия от България напредък след присъединяването си към ЕС, като бяха посочени и конкретни данни, свъзрани с БВП на глава от населението, икономическия растеж за 2017 г., бюджетния дефицит, държавния дълг и публичните разходи.

В словото си посланик Стойчев се спря на целите и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Посочено бе, че в продължение на шест месеца България ще бъде двигател на програмата на ЕС. Българското председателство има амбицията да отговори на очакванията на европейските граждани, които очакват от институциите да намерят конкретни решения на конкретните проблеми, пред които е изправена Европа. Ключът за постигане на общите ни цели е единството. В този контекст бе откроено мотото на Председателството „Съединението прави силата“, което и е мото на Народното събрание и на герба на Р. България. Подчертано бе, че Българското председателство ще работи за единство между страните-членки и единство между европейските институции. Програмата на Председателството е изградена на три основни стълба: стабилност, сигурност и солидарност и включва четири основни приоритетни области, както следва:

Бъдещето на Европа и младите хора. Устойчивият икономически растеж и социалното сближаване са от ключово значение за бъдещето на Европа. В този контекст, приоритет са Многогодишната финансова рамка за периода след 2020 г., бъдещето на Кохезионната политика (на която страната ни придава особено значение) и Общата селскостопанска политика, както и задълбочаването на Икономическия и валутен съюз.

По време на Българското председателство ще започне и втората фаза от преговорите с Великобритания за преходния период и за отношенията след Брекзит.

Сигурност и стабилност. Акцентът бе поставен върху сигурността на външните граници на ЕС. Европа се нуждае от устойчиво решение на проблема с миграцията. Политиката на ЕС в тази област следва да се основава на консенсус и общи действия. България ще работи за постигането на дълготрайни решения в областта на политиката за предоставяне на убежище и реформа на Регламента от Дъблин.

Сред приоритетите бяха посочени също полицейското сътрудничество, обмена на информация, постигането на съвместимост между европейските информационни системи, мерките за предотвратяване финансирането на тероризма и прането на пари, въпросите на киберсигурността и институционализирането на Службата на Европейския прокурор.

Европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани. Западните Балкани са основен приоритет във външната политика на България и централен приоритет на Председателството. ЕС трябва да потвърди европейската перспектива за всички страни от региона петнадесет години след Срещата на върха в Солун през 2003 г. Амбицията на Българското председателство е да се приеме Стратегията на ЕС за ЗБ и да се изготви пътна карта за всяка страна, като същевременно не се създават нереалистични очаквания. Целта е да се повиши свързаността между страните от региона (пътища, магистрали, въздушни връзки, енергийна и комуникационна свързаност), както и между тях и останалата част на Европа. Всяка държава ще бъде оценявана индивидуално на базата на постигнатия напредък. Българското председателство ще работи за откриване на нови преговорни глави със Сърбия и Черна гора, за създаване на предпоставки за започване на преговори с Република Македония и Албания, както и за укрепване на европейската перспектива пред Босна и Херцаговина и Косово. На 17 май 2018 г. в София ще се проведе Срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

Цифрова икономика и умения на бъдещето с акцент върху завършването на Единния цифров пазар като източник на икономически растеж и конкурентоспособност.

Посланик Стойчев отбеляза също така, че наред с Председателството на Съвета на ЕС, през 2018 г. ще бъдат отбелязани други две важни събития – 75 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и 115 години от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Ръководителят на Делегацията на ЕС във Вашингтон, посланик Дейвид О‘Съливан, поздрави България с приемането на Председателството на Съвета на ЕС и отправи пожелания за успех.

В събитието участваха над 160 представители на Конгреса, Съвета за национална сигурност, Държавния департамент на САЩ, департаментите по отбрана, вътрешна сигурност, правосъдие, финанси, енергетика, земеделие, представители на американските еврейски организации, на аналитични центрове и неправителствени организации, на Националния демократически институт и Републиканския национален институт, представители на бизнеса и на българската общност, заместник-ръководители на посолствата на държавите-членки на ЕС във Вашингтон, служители на Делегацията на ЕС и други.

 

Посолство на Р. България във Вашингтон

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.