Home » Авторски страници

Право на погребение

2018.01.30 Няма коментари
Spread the love

“От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20,40 лева, съобщава НАП.” – из информация на в. “Сега“.

Карикатура: Иван Кутузов

И да се безработни, и трайно безработни да сте – пак дължите здравни осигуровки за всеки месец и година (за години назад), в който не сте имали никакви сигурни доходи, заедно с лихвите. Само ако сте държавни чиновници, не дължите такива – Вашите осигуровки се плащат от бюджета, т.е. от другите данъкоплатци.

От този абсурд не произтича никакъв обществен дебат, той не се коментира по телевизионни студиа, никой не пита политици и управници – как може така, никой не се интересува от това защо като сте безработен и нямате доходи, НАП гледа на Вас като на гражданин, който получава доходи всеки месец? А всички онези, които са на държавна заплата в същата тази система, никакви пари не дължат за здравни осигуровки. Въпреки че, за разлика от Вас, както и от работещите в частния сектор, техните доходи винаги са гарантирани.

И Националната агенция за приходите се чувства длъжна да напомни на безработните, че те дължат пари на система, която не се интересува от това дали могат да се разболеят и да умрат като средновековни селяни, през 21 век, в същата тази държава, която се явява и председател на Европейския съюз.

Армията от чиновници и политици не се интересува от големите социални различия, от това, че когато човек едвам намира пари какво да яде, той няма как да мисли за здравни вноски. Тя е заета с други дебати – дали децата да се образоват от малки, че полът е въпрос на собствен избор. Заета е и с това да се рекламира като страна – председател на ЕС и която е толкова нали напреднала, че правата на бежанците с нетрадиционна сексуална ориентация или на престъпници, които могат да се направят на джендъри, за им даде тя убежище, също трябва да бъдат добре гарантирани.

Важното е, че работещите във всички институции, заемащите всякакви държавни и общински постове няма да умрат като Вас като средновековни селяни и тяхният здравен статус винаги е гарантиран. Може би и затова взимат такива нелепи решения за безработните и никой не пита: Защо, аджеба?

Защо тази държава се управлява от политици и чиновници, които получават заплати от бюджета, за да работят нали за общественото благо – включително и за бедните, включително да няма толкова социално маргинализирани хора, включително за това да има по-добра бизнес среда, да не се обезлюдяват и западат малките населени места, включително за това българските деца да не се раждат все повече в чужбина, не в България – а създаващите реални блага и децата в страната стават все по-малко? Може би и затова, че когато се взимат някои нелепи решения, никой не ги поставя под въпрос. И т.нар. обществени медии, които взимат пари от държавния бюджет, за да работят за обществото, и те си мълчат, не правят нито дебати, нито дискусионни студиа. Могат само най-много да Ви информират, ако сте безработен, че трябва да побързате да дадете пари на НАП.

От толкова нелепици, от толкова скандали и неуредици, кой се интересува от тази нелепица, че може наистина да нямате пари за здравни осигуровки, а да се води, че имате? Щом сте още жив, значи трябва да имате. Другият начин е да сте инвалид, с решение на ТЕЛК, само тогава няма да Ви искат пари. Обаче и тая работа с ТЕЛК е малко особена. Защото е пълно с “инвалиди”, които паркират скъпите си коли на места за инвалиди и получават социални помощи, защото са си платили за тапията за ТЕЛК. И ако тия решения за ТЕЛК се преразгледат, кое е било основателно, кое – не, точно тия “инвалиди” вероятно пак ще се вредят, а някои истински инвалиди – не.

Важното е да има пари за държавната администрация и за политиците, за всички, които са на сигурна държавна заплата. Рушветите са отделно. А тия заплати и осигуровки на чиновници и политици нали Вие пак трябва да ги платите. Без значение дали от заплатата Ви от 500 лв. примерно над 100 ще отидат за данъци; или пък сте български гражданин – “средновековен селянин”, който няма никакви сигурни доходи. И най-малкият хонорар, който вземете отнякъде, ще бъде обложен с данък автоматично. И да нямате пари за лекарства и за храна, за здравни вноски трябва да имате. Така гледа на Вас Вашата държава.

Е, в краен случай, ако накрая се преселите на оня свят, без липса на адекватна здравна грижа, и няма никой Ваш близък, който може да си позволи разходите за погребение, държавата може да Ви погребе безплатно. Тя е европейска държава все пак, а времето е 21 век, тя няма да Ви остави така. Ще Ви сложат в някой евтин ковчег и ще Ви заровят набързо, какво толкова? Но само на погребение имате право. Не и на това да останете жив, въпреки че нямате пари за НАП.

 

Мариана Христова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.