Home » Авторски страници, политика

“Старата гвардия” и българското европредседателство

2018.01.03 Няма коментари
Spread the love

“СТАРАТА ГВАРДИЯ…”. Онова от статията в сп. “Политико”, което повечето родни медии спестиха

Коментар на Григор Лилов

Статията на сп. “Политико” A Eurocrat’s survival guide to Sofia бе забелязана от повечето медии и сайтове, затова не я пускам в превод. Но също така почти всички медии, посветили й редове, са пропуснали някои съществени пасажи. Ето най-същественият, според мен:

“Вашият проблем е, че старата гвардия е останала в политиката и по министерствата и може да бъде красноречиво-формална, фамилиарно снизходителна, склонна да пречи и немалко корумпирана. Твърде малко може да се постигне с голяма част от тези хора – някои ще работят за мафията или за Кремъл, или за двете.”

Авторът Кристиан Оливър посочва, че е важно да се определи типажът “апаратчик”, с който ще контактуват европейските представители. И посочва основните:

Dârven filosof: “дървен философ” – безконечен досадник, който каканиже от позицията на осъзнато превъзходство; често срещан.

– Tutmanik: “тутманик” – буквално хляб със сирене. Използва се в значение на тъпанар. Синоним на глупак, далеч не е застрашен вид (в България).

– Bai Ganyo: Бай Ганьо – име, произлязло от герой от роман от XIX век на Алеко Константинов, за най-лошия вид българин, който търси нещо в замяна на нищо – безсрамен опортюнист, който ще иска щедър подкуп при всяка възможност, трагично често срещан (типаж).

– Mutra: “мутра” – дебеловрат мафиот. Лошият му вкус е надминат само от този на женската на този вид – mutresa (мутреса).

– Nekadârnik: “некадърник” – човек, който не става за нищо. Почти универсално определение, крайъгълен камък на бюрократичния свят.

Забележителни са редица коментари под тази статия, които не са отразени от родните медии. 

В тях участват и няколко българи, които защищават с гърди и на нож, така да се каже, Родината. Безнадеждна защита – коментиращите се оказват добре запознати със ситуацията у нас.

Ето един от коментарите:

AlexN: “Вашата забележка по отношение на “старата гвардия остана в политиката” и че някои от тези хора работят или за мафията, или за Кремъл, или и за двете, обяснява защо два милиона българи са напуснали страната и никога няма да се върнат.
Както премиерът, така и президентът са членове на комунистическата партия.
Слуховете говорят, че президентът е лично посочен от руска разуназвателна служба и нейния ръководител Решетников.
Министърът на отбраната на члена на НАТО България е сътрудничил с потискащата комунистическа държавна полиция, според неговото досие. А българската комунистическа Държавна сигурност в действителност е била ръка на КГБ. Така че, това е човекът, отговарящ за тайните на НАТО.
Мисля, че това обобщава ситуацията.”

Въобще не искам да идеализирам евробюрокрацията, на която статията въобще не се спира. Но какъв е или не онзи брюкселски чиновнически елит – въобще не е оправдание за това какъв е нашият.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.