Home » Авторски страници, българи зад граница

170 години от рождението на Ботев. Поздравителен адрес

2018.01.06 Няма коментари
Spread the love

Уважаеми сънародници,

Днес навършват 170 години от рождението на Христо Ботев – символ на родолюбие и на непрекъсната борба за свободата на България. Животът му е бил кратък, но изпълнен с драматични събития, минавайки през които, той успява чрез словото да обедини хиляди хора около себе си и заедно с тях да води битки срещу турските поробители.

Христо Ботев е тясно свързан с Одеса и българите в Бесарабия. В Одеса той учи и започва да реализира творческия си потенциал като пише първото си стихотворение „Майце се“. В село Задунаевка и град Измаил (Одеска област) той работи като учител, спомените за което все още са живи сред местните българи.

Христо Ботев е една от най-ярките личности от българската история през Възрожденския период. Неговото творчество оставя дълбок отпечатък в българската литература, а гениалните му произведения са актуални и днес.

За да запазим нашата идентичност, ние не трябва да забравяме за приноса на Ботев, а всякакви дискусии относно изучаването на неговите творби в училищата са нисък опит за промяна на историческите факти. Нека не допуснем това да се случва, нека помним делата на нашите герои и възпитаваме нашите деца с любов към родното. Пожелавам Ви просперитет, нека делата ни носят успех, а българското живее в сърцата ни, където и да сме по света!

 

Юрий Граматик,

Президент на „Конгрес на българите в Украйна“

Паметникът на Христо Ботев в Одеса

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.