Home » Избрано, политика

САЩ няма да са част от Глобалния договор на ООН за миграцията и бежанците

2017.12.04 Няма коментари

E. Аврамов, Сlass.bg

Съединените щати няма да бъдат част от Глобалния пакт за бежанците на Организацията на обединените нации (ООН), чието одобрение е планирано за следващата година, съобщиха от Постоянната мисия на САЩ в международната организация.

Като припомня, че участието на Вашингтон в този проект започва през 2016 г. в рамките на администрацията на Барак Обама, американската мисия обясни, че декларацията от Ню Йорк, приета на 19 септември 2016 г., “съдържа множество разпоредби в противоречие с политиката на САЩ по въпросите на имиграцията и бежанците и с принципите на администрацията на Тръмп относно имиграцията, заради които президентът на САЩ реши, че страната му ще приключи с участието си в проекта”.

От своя страна посланикът на САЩ в Организацията на обединените нации, Ники Хейли, заяви, че “нито една държава не е направила повече от САЩ за имигрантите и бежанците и Вашингтон ще продължи със своята щедрост.” Въпреки това тя уточни, че решения относно имиграционната политика “винаги трябва да бъдат вземани от американците и само от американци. Ние сами ще решим какъв е най-добрият начин да се контролират нашите граници и кой има право да влезе в нашата страна. ”

“Просто казано, глобалната стратегия на Декларацията от Ню Йорк не е съвместима със суверенитета на САЩ”, заключава Хейли.

От началото на предизборната си кампания Доналд Тръмп обръща специално внимание на въпросите, свързани с имиграцията. Сред неговите най-спорни инициативи в тази област се включва изграждането на гранична стена между САЩ и Мексико, проект, който е бил подложен на сериозни критики в двете страни, както и от международната общност.

Също така много противоречия генерира заповедта, която Тръмп подписа през март, за забрана на достъп до територията на САЩ в продължение на 90 дни на гражданите на седем страни с мюсюлманско мнозинство: Иран, Сомалия, Либия, Сирия, Йемен, Судан и Ирак.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.