Home » Избрано, история

Нов поглед върху древната балканска история: Възможно ли е сближаване на позициите?

2017.11.18 2 коментара
Spread the love

На 1 ноември, Деня на народните будители в пресклуба на Българската телеграфна агенция в София се провежда пресконференция на тема “Нов поглед върху древната балканска история”. В нея участват Андрей Киряков – археолог, Александър Мошев – историк, д-р Ирена Янчева – етнолог, доц. Любомир Цонев, Мартин Константинов – докторант.

Снимка: Скрийншот от видео на БТА

Все повече специалисти от различни области – археология, история, етнология, антропология и т.н. достигат, независимо един от други, до един и същи извод, свързан с древната и по-нова история на Балканите. Този извод е свързан с дълбоката приемственост, която съществува по нашите земи още от времената на праисторията до днес. Тази приемственост се наблюдава както в областта на материалната култура, така и по отношение на социалното развитие, на генетиката, на антропологията. Тези наблюдения доказват приемствеността на населението, обитавало балканските земи в древността и на неговата култура, с населението и културата на всички днешни балкански народи, като най-силно изразена е тази приемственост при днешните българи.

Тази реалност все още не е добре изяснена и застъпена на официално ниво – по отношение на междусъседските отношения с балканските и европейските държави, по отношение на образованието в българските училища и университети, по отношение на икономическите, социалните и културни програми.

Видеозапис от пресконференцията може да се си види в сайта на БТА.

.

2 коментара »

  • Павел Срафимов said:

    Дано повече хора да разберат за това събитие!!!

  • Петров said:

    Струва ми се, че след етническото и идеологическото разцепване на Балканите историята е също така парцелирана и накъсана. Тракия в миналото е имала обща етническа, транспортна и икономическа база. Езиково латински и гръцки са служели като общ език. Виждал съм в Родопите останки от римски пътища. Ако такива е имало високо в планините, явно траспорта долу е бил силен. Керваните както някога, така даже и сега съществуват. Спомням си в нашето семейство, че се е разправяло, как гаетаните от Панагюрще и Плождив са се носили на пазарите в Беирут, Смирна и Виена. Златото е замествало всички банки и валути. Така имаме българска, румънска, сръбска, македонска, гръцка и турски Тракии. Всяка различна в време и място и етнос. Не виждам, някакъв общ координационен исторически център за Тракия. Но може би вместо съгласуване, това ще бъде център на много вражди и спорове.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.