Home » Авторски страници

“Честно казано” на Люба Кулезич – свалено от ефира на BiT. Медийната свобода все повече се стеснява

2017.11.24 Един коментар
Spread the love

Предаването на тв водещата Люба Кулезич “Честно казано” е свалено от ефира на BiT. Новината за свалянето на предаването бе споделена първо в социалната мрежа Фейсбук от бившият ни посланик в Москва Илиян Василев. “Излъчват записи, за да не се усети липсата” – написа Василев. След това свалянето на предаването бе потвърдено от програмния директор на телевизията Сашо Диков, потърсен от OFFNews.

Според Сашо Диков договорът на Люба Кулезич е бил прекратен заради неуместни и неверни нейни коментари за редакционната политика на телевизията, направени в предаването на Кулезич във вторник, 21 ноември. Там, по време на интервю с водещия Митко Павлов, тя казва: “Днеска бяхме на някакво тъпо събрание, за да ни ковладят пак, че сме някакви неумерени, крайни и че трябва да сме… така (прави жест). Слава Богу, не сработи…“

Видеозапис от конкретното предаване е споделен в You Tube и може да се види по-долу. Въпросният коментар започва от 4:44 минута.

Ето част от коментара на Илиян Василев за свалянето на предаването на Кулезич:

“Излъчват записи, за да не се усети липсата – тарикатлък, нали?
Заедно с назначаването на доверени лица в ТВ Европа и в БТВ (там господин Гергов просто е призван да докаже, че той е отпред, а не Корпулентния), пък и атаките срещу Икономедия, вече издава не само системност, но и крайна арогантност и решителност да се разправят с инакомислещите и наложат диктатура у нас.
Можете да имате много против Люба Кулезич, но тя правеше ярки предавания и покриваше теми, които официалните телевизии не смееха да открехнат.
За да намалят шок ефекта, излъчват на запис стари предавания, белким хората не разберат, че ЦК е решил да бъде снето предаването и уволнена журналистката.
Моля и Да БГ и ДСБ и всички, на които е мила демокрация, да вземат отношения и заклеймят това поредно посегателство върху свободата на словото.
Би Ай Ти е дискредитирана. Ако Диков остане в тази телевизия, приключва уважението ми.
Разбирам, че са подкарали журналисти и за това, че са повдигнали теми около турския доклад до Интерпол за Булгартабак.
Изобщо разбирате ли, че европредседателството ще бъде смокиновия лист на пълзящата диктатура у нас?”  пише Василев.

Ето и коментара на Стела Николова на същата новина:

“Предаването BIT “Честно казано”, е свалено от ефир, заради репликата на Кулезич: “Днес бях на някакво тъпо събрание, на което ни обясняваха, че сме неумерени…”
BITelevision, ако си мислите, че ще оцелеете като угаждате на корпулетната троица, дано сте си направили добре сметката, колко души гледат Гери Дончева и Кобилкина, и това ли е имиджа, който гони телевизията ви?!
Ако предаването на Кулезич не бъде върнато, значи и вас са ви купили, по един или друг начин!
Очевидно нямаме нужда от нов Канал 3 и ТВ Европа!
Лека нощ, господа!
#закривай
Който е съгласен с написаното от мен, нека напише подобно на профила си, като тагне поредната телевизия, която се наведе на цацараторските страхове и комплекси!”

И още един коментар – той е на Ивайло Зартов, за чийто казус от всички телевизии в България единствено в “Честно казано” на Люба Кулезич стана дума. Никоя друга телевизия в България не си позволи нито веднъж да го отрази.

“Ще си изхвърля телевизора, вече не ми трябва за нищо, нямам какво да гледам. Свалиха от ефира на BIT предаването “Честно казано” на Люба Кулезич – единственото място, където можех да видя и чуя истината, такава, каквато е. Ръбата, неудобна, невчесана. След като и в “Шоуто на Слави” се върнаха строго към шоуто, сега загубих последната причина да имам телевизор. ДОПГ – държавната организирана престъпна група овладя последният бастион на съпротивата срещу Шайката. Изпълнителният директор на BiT Симона Ангелова искала да бъдат “по-умерени и не толкова резки”!!! Очевидно навсякъде в медиите има по един роднина на Дарина Сарелска от НОВА ТВ, която ревностно следи да не накърни интересите на управляващата върхушка. Позор!”

Едва ли има смисъл да се напомня колко зависима от политици и олигарси е медийната среда в България и как страната все повече изпада в световните класации за медийна свобода. Едва ли има смисъл да се напомня и това, че за сметка на медийната свобода, която все повече изпада, корупцията и злоупотребите с власт все повече се ширят. Надяваме се, че собствениците и мениджърите на BiT си дават сметка, че свалянето на едно такова предаване, в което намираха място всякакви парливи казуси и теми, ще удари директно, както вече е и станало, по имиджа на самата телевизия. Както и, че и българските медии зад граница носят отговорност за това как отразяват случващото се в Родината. Ако медийната среда в България не беше толкова зависима, колкото е, нямаше и медиите зад граница, които се следят и в страната, и по света, да имат такава повишена отговорност за това как отразяват важни за страната проблеми, казуси и теми. Лайфстайл темите и жълтините винаги ще се намери кой да ги отразява. Но за сериозните казуси, свързани с корупция и злоупотреба с власт, медийните ниши все повече се стесняват. 

.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.