Home » Авторски страници, българи зад граница

Архангелова задушница в Българския дом в Прага

2017.10.29 2 коментара
Spread the love

На 3 ноември 2017 г., от 18 ч. местно време, в Българския дом на ул. “Америцка” 28, Прага 2, отец Пламен ще отслужи Панихида за душите на онези, които вече не са между нас. Панахидата се организира от Българския културно-просветен клуб в Прага, по инициатива на сдружение Българска православна общност в Чешката република.

Прави се литургия за упокой, молим се за душата на мъртвите и палим свещи.

Тя напомня за грижите на божиите ангели за покойниците и е специално посветена и на загиналите воини, затова някъде се нарича и Мъжка задушница.

Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалите, че не са забравени.

На Архангелова задушница, така, както и при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза се поставят седем различни ястия (между които такива любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства червено вино, варено жито, питки (или хляб), въобще месо, дребни сладки, кекс, бонбони, тиквеник, тиква, ябълки и други плодове, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете.

Фейсбук страница на събитието ТУК.

 

Силвия Кръстева

2 коментара »

 • Моника Илиева said:

  Добър ден,

  живея в Прага и се интересувам от инициативите, които се провеждат, затова не мога да остана безучастна и бих искала да направя малка корекция – събитието се организира от Българския културно-просветен клуб в Прага, а не от сдружение Българска православна общност в Чешката република.

  С уважение и пожелание за хубав ден.
  Моника Илиева

 • Mariana (author) said:

  Публикацията е допълнена.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.