Home » Авторски страници, българи зад граница

В Брамптън бе открит първият паметник на Левски в Канада

2017.10.30 Няма коментари
Spread the love

На 29 октомври 2017 г. в Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън бе открит първият паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада. Проектът се осъществи от почетния консул на Р. България в Мисисага г-н Игнат Канев; настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън с председател г-жа Цветанка Христоскова; с организационната подкрепа и координация от страна на генералния консул на Р. България в Торонто г-н Петър Крайчев; дарения и спомоществователство от редица наши сънародници и сдружения на българската общност както в Канада, така и в България.


Участие в празничната церемония взеха домакинът и почетен консул на Р. България в Мисисага г-н Игнат Канев и г-жа Димитрина Канева; генералният консул в Торонто г-н Петър Крайчев; временно управляващият посолството в Отава г-жа Светлана Стойчева-Етрополски; завеждащият консулската служба в ГК – Торонто г-жа Десислава Атанасова; почетният председател на БИПЦ „Св. Димитър“ д-р Константин Вълчев; членове на настоятелството с председател г-жа Цветанка Христоскова; отец Валери Шумаров; фолклорният ансамбъл „Димитровче“ с ръководител г-н Димитър Минков; възпитаници на неделното училище „Канев“ с директор г-жа Стамена Димова; стотици българи, енориаши, спомоществователи, представители на карловското землячество, средства за масово осведомяване и др. От името на храма г-жа Христоскова връчи сертификати на дарителите за изграждане на паметника – сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България – сред които и първият дарител и член на църковната община „Св. Димитър“ г-н Марин Балинов от Манитоба.


В посрещнат възторжено поздравителен адрес до българската общност по повод тържественото събитие Президентът на Р. България г-н Румен Радев заявява: „За мен е чест да се обърна към Вас и да Ви поздравя с откриването на паметника на Васил Левски в Торонто! Щастлив съм, че родолюбивата българска общност, благодарение на своята енергия и отдаденост, доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек. Паметникът е ярък символ на това, че там, където се пази жив споменът за личността и делото на този велик българин, където има човещина и патриотизъм, Апостолът винаги ще живее в сърцата. Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме. Нека винаги да помним, че най-трайният паметник на Апостола е в народното съзнание и следването на неговите завети. Бъдете здрави!”


Приветствени слова поднесоха почетният консул г-н Игнат Канев; генералният консул г-н Петър Крайчев; временно управляващият посолството на Р. България в Отава г-жа Светлана Стойчева-Етрополски; д-р Константин Вълчев, почетен председател на БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън; г-жа Цветанка Христоскова, председател на настоятелството на храма.

След изпълнение на химните на Република България и Канада паметникът бе тържествено открит. Освещаването на монумента бе извършено от енорийския свещеник отец Валери Шумаров. В знак на признателност към Апостола и в израз на почит към паметта му бяха положени венци и цветя. Церемонията завърши с културна програма в изпълнение на танцовия ансамбъл „Димитровче“ и рецитал на г-ца Мишел Новакова и г-ца Симон Бошнакова от неделното училище „Канев“ при БИПЦ „Св. Димитър“.

Отчетен бе приносът и бе изразена благодарност към множеството институции, организации, сдружения, физически и юридически лица в България и Канада, допринесли за изграждането на паметника на Апостола на свободата, сред които:

Почетният консул г-н Игнат Канев, г-жа Димитрина Канева, настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър“ с председател Цветанка Христоскова и отец Валери Шумаров; генералният консул г-н Петър Крайчев и ГК – Торонто за организационната и координационна роля по проекта;
Институционалната подкрепа от Президента на Р. България г-н Румен Радев, българското правителство с министър-председател г-н Бойко Борисов и министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева;
Министерството на външните работи и дирекция „Америка“ с директор г-н Чавдар Жечев, Министерството на културата и др.;
Г-жа Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, с помощта на която през април 2017 г. бе изготвена концепцията за изграждане на монумента;
инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска, които създадоха специално за българите в Канада уникално произведение на изкуството с висока културно-историческа и художествена стойност;
Логистичният партньор на инициативата DHL Експрес България с изпълнителен директор г-н Румен Иванов и оперативен координатор по логистиката г-н Георги Стоев.
Инженерно-техническата група на място в Канада с ръководител г-н Георги Николов.

Всички българи, доброжелатели и дарители в България и Канада, както и медийният партньор в. „Български хоризонти“, които допринесоха за успешната реализация на този исторически проект.

Видеозапис от откриването на паметника:

 

Генерално консулство на Р. България в Торонто

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.