Home » Авторски страници

Клането в Лас Вегас

2017.10.03 Няма коментари
Spread the love

Засега определят убиеца Стивън Падок като вълк-единак. А дали е така?

Коментар на Григор Лилов

59 убити, 527 ранени, от които много десетки с опасност за живота, 10 бр. огнестрелни оръжия в хотелската стая. Най-голямото огнестрелно клане в американската история в последните няколко десетилетия

И въпроси, които валят без отговори.

1. Не е ясно как са примъкнати 10 единици оръжия на 32-ия етаж на хотела “Mandalay Bay” там, заедно с поне над хиляда необходими патрони за клането.

2. Не е ясно как не са забелязани от камериерките, които всеки ден чистят стаите в този хотел.

3. Не е ясно как убиецът е монтирал охранителни камери в хотелския коридор и защо мениджмънтът не е реагирал. А това би трябвало да направи впечатление на персонала и управата.

4. Не е ясно защо въобще не е стрелял по сцената на 22-хилядния концерт (по други данни, 40 000 зрители) и по кънтри певеца Джейсън Олдин. Стрелбата започва, когато песента си завършва знаменитостта Джейсън Алдейн. Убийството на естрадна звезда щеше да го направи много известен, което е добре дошло за един психопат.

5. Не е ясно защо жена му, която е била с него в различните му пътувания, според полицията вече е извън подозрения за съучастие. Става дума за 62-годишната австралийка от индонезийски произход Мерлин Дънли, с която е живял в съдружие (официално нямат сключен брак).

6. Не е ясно как тя хем е разпитана на живо от полицията, та да я извади от подозрение местният шериф, хем според властите по същото време е била извън САЩ и ще бъде разпитана чак, когато се върне (ако въобще го направи – бел. а).

6. Не е ясно защо, ако Падок е стрелял сам (така набързо се произнесе полицията и спря търсенето на евентуален втори съучастник), са разбити два прозореца по фасадата на хотела, и то на доста разстояние един от друг (прилагам снимка), в различни апартаменти.

7. Не е ясно какво е провокирало 64-годишният Падок към тази постъпка. Убийството не е е пристъп на необяснима ярост или неочаквано превъртане. В хотела Падок е бил от 5 дни и, както се вижда по арсенала му и по патроните, по барикадираната здраво врата (наложило се да я разбият с взрив, за да успеят да влязат), внимателно се е подготвял за клането.

8. Не е ясно как толкова късно се разбра, че убиецът е имал още една месторабота – три години в авиационно-военния концерн “Локхийд-Мартин”. Това твърдят американски медии (например Фокс нюз). Засега концернът не е поместил нищо в своите профили в социалните мрежи или на уеб сайта си, въпреки че неофициално потвърждава факта.

Падок е жител на гр. Мескит, на близо стотина километра северно от Лас Вегас. В последните години често сменял местоживеенето си от град на град.

Няма деца, с бившата си жена се е развел преди 27 години.

Дете на гангстер, грабител на банки. Баща му – Бенджамин Поскинс Падок е бил в списъка на най-търсените престъпници от ФБР след успешно бягство от затвора (от 1969 до 1977 г.)

“Падок е диагностициран като психопат, той използва огнестелно оръжие при ограбването на банки. Той има суицидални наклонности, той е много опасен” – е част от характеристиката на ФБР.

Синът Стивън е 64-годишен, бивш счетоводител и финансист, заможен. Последната година е работил е като мениджър на затворен комплекс, в който е държал апартамент.

Има брат, който е потресен. Братът Ерик твърди, че двамата не са виждали баща си от малки, че Стивън е бил нормален, без някакви пристрастия, камо ли политически, религиозни или др.

Убиецът е обичал да играе хазарт. През 2012 г. е подал иск срещу едно от казината в града, но той не е бил приет от съда.

“Ислямска държава” пое отговорността за клането, но после замълча.

Властите набързо приеха, че няма терористично действие, въпреки че разследването започва едва сега. Това е деветата точка от въпросите, оставаща без отговор.

Има и други, и те тепърва ще се множат.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.