Home » Авторски страници

Джими Бел и Малкият принц

2017.10.11 Няма коментари
Spread the love

Разказана наука (science-in-fiction), посветена на Световния ден на затлъстяването

От 2015 година Световната фондация за затлъстяване посвещава 11 октомври за Световен ден на затлъстяването (обезитас). „Трябва да лекуваме затлъстяването сега, за да избегнем последствията му по-късно“ e мотото тази година на Световния ден на затлъстяването.

При човека мастната (адипозна) тъкан е разпределена в две големи по размер депа – подкожно и коремно, които са добре видими, и множество малки депа, които са невидими без ехограф, magnetic resonance imaging (MRI) и компютърен томограф. Малките адипозни депа са разположени около сърцето, кръвоносни съдове, панкреас, яйчници, простата жлеза, лимфни възли. Тези органи са подложени на действието на хормони, секретирани от мастната тъкан – дисбаланс на секрецията участва в развитието на атеросклероза, хипертония, диабет тип 2, метаболитен синдром, кисти на яйчниците, рак на простата, рак на гърдата и болест на Алцхаймер. Науката, която изучава структурата и функцията на адипозната тъкан при здраве и болест, се нарича адипобиология.

В днешния разговор участват:

Д-р Джими Бел – професор по образна и молекулна медицина в Център по клинични науки, болницата Hammersmith, Медицински факултет на Имперския колеж в Лондон.

Малкият принц – най-чаровният герой на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

СОЗО – скрито затлъстял човек, СОСО – слаб човек, ЗОЗО – тотално затлъстял човек, и ЗОСО – дебел човек.

– Добър ден – каза Джими Бел (ДБ).

– Добър ден – отговори учтиво Малкият принц (МП).

– Добър ден – в хор отговориха СОЗО, СОСО, ЗОЗО и ЗОСО.

ДБ: – Бъдейки слаб, не означава, че не си затлъстял. Ние изследвахме 800 човека с MRI, с цел да установим разпределението на мастната тъкан в цялото тяло на човека. Нашата адипотопография (fat map) показа, че около 45 процента от жените и 60 процента от мъжете са СОЗО (слаб отвън, затлъстял отвътре) – стойностите на индекса на телесната маса са нормални (20–25 kg/m2), нормална е и обиколката на талията (жени – под 80 см, мъже – под 94 см), но СОЗО имат натрупване на мастна тъкан около вътрешните органи. СОЗО е скрит Homo obesus.

МП: – Същественото е невидимо за очите. За да го запомни, Малкият принц повтори:

– Същественото е невидимо за очите.

ДБ: – Да, СОЗО е троянски кон в тялото на човека, включително на елегантните жени – някои манекенки са също СОЗО, защото спазват нискокалорични диети, но не спортуват. Йо-йо ефектът – цикли на отслабване-напълняване – също води до натрупване на мазнини вътре в тялото.

МП: – Какво трябва да прави човек със своите мазнини, за да има нормално кръвно налягане?

ДБ: – Мастната тъкан е най-голямата жлеза с вътрешна секреция – тя произвежда повече от 600 хормона, обобщено наричани адипокини.

МП: – Какво трябва да прави човек със своите мазнини, за да има нормално кръвно налягане? – запита повторно Малкият принц, защото не бе получил отговор на въпроса си.

ДБ: – Да яде нискокалорична храна, повече плодове и зеленчуци, по-малко сол – за да бъде слаб отвън. Да спортува – всеки ден около 30 минути леко бягане или бързо вървене – за да бъде слаб отвътре. „И ще види как всичко се променя“.

МП: – И никой политик никога няма да разбере колко важно е всичко това!

– Разбира се, защото сърцата на тези хора са затлъстели – казаха СОЗО, СОСО, ЗОЗО и ЗОСО.

И дадоха визитните си картички (Табл. 1), и показаха финансовите разходи за лекуване на болести, свързани със затлъстяването (Фиг. 1), на министрите, депутатите и на ректорите на медицинските университети (без Медицински университет – Варна, защото те отдавна са приятели с него).

Таблица 1. Локализация на мастната тъкан на човек: варианти+

 

Фигура 1. Щатски долари в милиарди (bn – billion), използвани за лечение на болести през 2014 г., възникнали в следствие на затлъстяване. Фигурата е от уеб-сайта на Световната фондация за затлъстяване (World Obesity Federation).

 

Д-р Георги Чалдъков,

Председател на Българското дружество по клетъчна биология и действителен член на Международната академия на сърдечносъдови науки

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.