Home » Авторски страници, българи зад граница

Дреновени – Торонто – София. Лари Королов представи книга за предците си

2017.10.11 Няма коментари
Spread the love

Потомъкът на бежанци от Костурско, Южна Македония, Лари Королов, който живее в Канада, представи в София книгата си „ДРЕНОВЕНИ разцвет и разорение на едно село в Южна Македония“. Преди това той бе награден със “Златна лаврова клонка” от Министерството на външните работи.

Лари Королов е роден през 1951 г. в Торонто, Канада, в семейство на преселници от Дреновени, Костурско. Завършил е Френска и Руска филология и Педагогика в Университета на Торонто. Преподава френски, руски и английски език и литература, както и история, в различни гимназии в Торонто. Автор е на научни публикации за костурските диалекти на българския език. Активен член на Македонската патриотична организация, бил е член на Централния й комитет (2010–2014). От 2011 г. е редактор на в. „Македонска трибуна“.

Лари Королов на представянето на своята книга в София. Снимка: Скрийншот от видео на БГНЕС

„Днес имаме щастието да се докоснем и да прочетем една много необичайна книга. Подобно на някои други изследвания, тя е много лична, почива на множество семейни, приятелски, изстрадани и преживяни лични свидетелства“. Това заяви историкът и дипломат доц. Наум Кайчев на представянето на книгата на Лари Королов „ДРЕНОВЕНИ разцвет и разорение на едно село в Южна Македония“, което се състоя вчера в Централния военен клуб в София.

Книгата на Лари Королов показва историята, езика, обичаите и фолклора на с. Дреновени и на съседния район от Костурско, Южна (Егейска) Македония. В нея е отразена дейността на Българската екзархия, Илинденското въстание, ВМОРО, гръцкото управление в периода 1912–1950 г. Книгата е изградена въз основа на интервюта с много жители на селото, емигрирали в Северна Америка, и на обемна специализирана историческа и диалектоложка литература. „ДРЕНОВЕНИ разцвет и разорение на едно село в Южна Македония“ е първото от такъв род изследване за този край в Южна Македония.

Авторът на книгата и активен деец на Македонската патриотична организация Лари-Лабро Королов бе награден с най-високото отличие на Министерството на външните работи – „Златна лаврова клонка”, за неговия принос за заздравяване на връзките на МПО с Родината, за опазване на националната и културна идентичност и самосъзнание на членовете на организацията.

Както казва сам Королов в едно интервю отпреди време: “Съюзът на Македонските патриотични организации е създаден в град Форт Уейн, щата Индиана, САЩ, на 1 октомври 1922 година от македонски българи, повечето от югозападна Македония – Костурско, Леринско, Ресенско, Битолско, Прилепско и Охридско. Пръв председател е Атанас Стефанов от село Лаген, Леринско, а пръв касиер е Аргир Лебамов от село Вишени, Костурско – баща на Георги Лебамов. […] Тук, в Канада, нашата организация ще продължава да се старае да се бори за заветите на нашите бащи и дедиq доколкото са нашите възможности. Ние знаем, че по произход сме българи от Македония, и югославския македонизъм никога няма да хване корен сред нас.”

Още информация за Лари Королов /Larry Koroloff/ и неговите изследвания:

Koroloff, Larry Labro, Independent researcher, Toronto, Canada, Notes on the Dialect of Zhèrveni, Kostur Region, as Spoken by Their Descendants in Mustafapaşa and Cemilköy, Turkey

THE MILADINOV BROTHERS A MISCELLANY, Koroloff, Larry & Stefanoff, Nicholas Michael & Vassos, Angela (Eds.)

The Miladinov brothers : a miscellany /editorial committee: Larry Koroloff, Nicholas Michael Stefanoff, Angela Vassos.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.