Home » Авторски страници, българи зад граница

19 години КИЦ „Босилеград“

2017.10.03 Няма коментари
Spread the love

КИЦ „Босилеград“ и Столична община София, в лицето на Ирина Михайлова, отбелязаха 19 години от откриването на Културно-информационния център и съвместна работа върху възстановяването и разпространението на българската култура в Босилеград. На събитието присъства и генералният консул на Р. България в Ниш г-н Едвин Сугарев.

В началото председателят на КИЦ-а Иван Николов поздрави гостите и в краткото си обръщение припомни за тежкия път, който е извървял КИЦ „Босилеград“, и че въпреки съпротивата, е оставил незаличими следи в съзнанието и живота на гражданите на Босилеград.

„Поколения млади хора, по силата на 103-то Постановление, получиха образованието си на българските университети. Стотици други получиха българско гражданство, а с него и закрилата на българската държава и нов шанс в живота. КИЦ „Босилеград“ свали всички теми табу и ги предостави на вниманието на обществото от двете страни на границата и пред европейските институции. Дебатите за положението на българското малцинство в Западните покрайнини в Европейския парламент се проведоха на базата на данните и материалите, предоставени от КИЦ-а.

Инициативата да се обедини малцинството около една обща платформа също беше на КИЦ-а.“ каза Николов и добави, че това са и най-ценните неща, които са се случили в Босилеград през изтеклите 19 години.

Генералният консул Едвин Сугарев каза, че България сваля доверието си от кмета Владимир Захариев и че твърдо застава зад позициите на КИЦ „Босилеград“, за безусловно отстояване на българският дух и българската култура в Босилеград. Столична община София също засвидетелства подкрепата си към КИЦ-а.

В приятна атмосфера в салона на КИЦ-а певецът Христо Паскалев – Паскал изпя популярни български, френски и испански песни, а поетът Огнян Георгиев чете свои стихове.

 

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.