Home » Избрано

Хората емигрират от България, защото не се чувстват защитени от закона

2017.09.18 Няма коментари
Spread the love

Думи на швейцарския предприемач и собственик на фабрика в България Йозеф Шети пред в. “Капитал”

Йозеф Шети. Снимка: в. “Капитал”

Ето какво още казва той:

2007 г. беше едно очакване за пролет. Когато като компания отидеш при местните власти и кажеш: “Това не отговаря на европейските правила”, те проучваха и ти даваха позволение. Сега трябва да чакаш и едва ли не да хвърляш закона по тях, за да стане. В Швейцария държавните институции помагат на гражданите, на бизнеса, в негова услуга са. Качеството на хората на такива позиции се развали – те като че ли са вече изцяло политически назначения, не професионалисти, а се сменят след всеки политически избор; няма традиция.

Образованието беше много добро, а сега е “нямам думи”. Кой университет тук има роля в европейската научна общност?

И давам пример. Аз съм на 30 години и имам чудесна идея. Искам да основа компания. Къде бихте го направили – в Швейцария или в България? Ако имате възможност, ще е в Швейцария. Защо? Заради законите, които се прилагат правилно. Защото там сте защитени. Защо хората напускат и не мислят, че тук е добре? Не се чувстват защитени. Това го чувам от много хора. Държавата не ги защитава.

Или пък имате 5-годишна дъщеря. Можете да отидете в Германия. Там ли бихте я пратили на училище или тук? Там има перспектива, тъй като учебният процес е реално свързан с бизнеса и живота. Ако и на двата въпроса не можете да отговорите с “тук”, хората ще продължат да напускат тази красива страна.

И еврофондовете не променят това, напротив. Това финансиране циментира тукашната структура.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.