Home » Авторски страници, политика

Елизабет Милард: Поставихте Западните Балкани в международния дневен ред

2017.09.21 Няма коментари
Spread the love

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с и.д. помощник държавен секретар на САЩ Елизабет Милард и с първите дипломати на Армения и Ливан – Едвард Налбандян и Джебран Басил, съобщи пресцентърът на МВнР. Разговорите се проведоха в Ню Йорк по време на 72-ата сесия на Общото събрание на Организацията на Обединените нации.

Елизабет Милард и Екатерина Захариева. Снимки: МВнР

“Поставихте Западните Балкани в международния дневен ред. Нашето послание също е, че този регион не бива да бъде забравен, а лидерите на държавите в него трябва да бъдат насърчени да се захванат с тежките реформи като борбата с корупцията – обърна се към своята гостенка и.д. помощник държавен секретар на САЩ Елизабет Милард. – Европейската перспектива ще вдъхнови тези държави да извършат необходимите реформи.”

Министър Захариева представи пред американския дипломат външнополитическите приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС, най-важният от които е да бъде дадена европейска перспектива на страните от Западните Балкани. “Ние вярваме, че България няма как да е стабилна и богата държава, ако нейните съседи не са стабилни и богати”, изтъкна българският външен министър. Захариева изрази удовлетвореност, че българският глас е чут и че Балканите са станали един от петте приоритета на европейската дипломатическа служба, както и че те заеха важно място в речта за състоянието на Съюза на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Захариева разказа на пом. секретар Милард за обиколката си в страните от Западните Балкани и за усилията на България да бъде подобрена свързаността в региона, което ще се отрази на инвестиционната среда, ще увеличи пътуванията и близостта между различните народи.

Захариева и Милард обсъдиха стъпките, които предприема България за енергийна диверсификация, антикорупционното законодателство и охраната от страна на България на външната граница на Европейския съюз. По време на срещата бяха обсъдени редица въпроси от международния дневен ред, сред които и позициите на двете държави по всички актуални глобални въпроси.

И.д. помощник държавен секретар на САЩ благодари за помощта, която България оказва на антитерористичната коалиция в Афганистан и сподели прекрасните си впечатления от гр. София. Тя е посетила българската столица като част от делегацията, придружаваща държавния секретар Кери през 2015 г.

Екатерина Захариева и Едвард Налбандян

В разговора си с външния министър на Армения Едвард Налбандян българският вицепремиер изтъкна потенциала пред търговията и туризма, който двете приятелски държави трябва да развиват, както и дългогодишните културни и исторически връзки между българския и арменския народи. През 2016 г. стокообменът между двете държави е възлизал на 20 млн. долара. От тях българският износ е 19,7 млн. долара – предимно медикаменти, козметика, мебели, опаковки. Наблюдава се засилен интерес на арменски младежи към обучението в български университети, а българските граждани от арменски произход – истинският мост между двете държави, са близо 11 000.

Захариева подчерта пред Налбандян, че Източното партньорство е сред приоритетите на Българското председателство. Тя изтъкна категоричната позиция на страната ни, че замразените конфликти в региона трябва да се решават задължително по мирен и дипломатически път.

Противодействието на тероризма, спирането на насилието в Близкия изток, ситуацията в Сирия и бежанската криза бяха основните теми на разговор между вицепремиера Екатерина Захариева и Джебран Басил, министър на външните работи и на имигрантите на Ливанската република.

Екатерина Захариева и Джебран Басил

Захариева изтъкна положителния пример на Ливан, където различни етноси и религии живеят в мир. “Християните имат водеща роля в страната ни и винаги, когато тяхната роля е била подценявана, това е водело до дестабилизация”, каза министър Басил. Захариева приветства усилията на ливанското правителство за справяне с бежанската ситуация в страната, както и стратегическият избор за сближаване с Европейския съюз.

През 2016 г. стокообменът между България и Ливан бележи ръст от близо 44% в сравнение с 2015 г. (от 118 млн. на 185 млн. щатски долара). България и Ливан се радват на традиционно приятелски отношения вече повече от половин век. През годините на ливанската гражданска война посолството на България в Бейрут бе едно от малкото представителства, което не бе замразило дейността си – се казва още в прессъобщението на МВнР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.