Home » Авторски страници, българи зад граница

Откриване на учебната година в Българското училище в Грац

2017.09.28 Няма коментари
Spread the love

Българското училище “Никола Вапцаров” в Грац, Австрия, отвори врати за седма поредна година. Наш гост бе авторката на романа “Къщата на светулките” Вирджиния Блак (Гергана Дечева).

На 16.09.2017 г. деца и родители от гр. Грац в Австрия, примамени от първото училищно звънче, се събраха под българския флаг и китка здравец, за да се видят отново след безгрижното лято и да продължат, а и някои по-малки тепърва да започнат, крачките си към учение по родолюбие. Защото българското училище в чужбина е много повече от училище – то е мостът ни към дома, към езика ни, към културата и традициите ни, които така ревностно пазим, макар и далеч от дома.

Посрещнати по традиция с питка с мед от директорката г-жа Опел, малки и големи се наредиха не за първи урок, а в знак на почит и уважение към институция, която ни е крепяла и чрез която сме оцелели през вековете – нашето училище. И като всяко тържество, и този път имаше представление. Тази година на училище „Никола Йонков Вапцаров” гостува книгата „Къщата на светулките” от българската писателка Гергана Дечева. С помощта на Десислава Опел и Анджела Дечева, Гергана направи истинско представление, което зарадва и усмихна малки и накара големите да се замислят.

„Къщата на светулките” е книга, чиито внушения излизат извън ограниченията. Експериментират с познатото ни, за да ни изведат в непознатото. Напомня чудатите гори от много детски филми и книги, а не е само за деца. Тя е и като Луйс-Кароловата „Алиса“, и като „Малкият принц“ на Екзюпери, а е в същото време нещо много, много различно. Ана от „Къщата на светулките“ живее в по-магическа, по-цветна реалност, и все пак е по-близка до тази „Ана“, която често срещаме в реалността – дъщеря, племенница, ученичка или просто хлапе в квартала, което успява да ни поведе към по-голямата истина от тази, която ни е открил до този момент опитът, отключвайки онова дете, което някак сме опазили, носили сме в себе си, но в което много-много не сме се вслушвали. Магическото и реалното преливат едно в друго, но не в халюцинация или налудничаво съновидение, а в една нова, много мъдра приказка за съществуването ни.

Представена като един динамичен и забавен мини театър от избрани сцени от книжката, „Къщата на светулките” развълнува не само с посланието си, но и с благотворителността на каузата си – средствата от продажбата на книгата подпомагат Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания в Бургас, като авторката представя отчет за всичко закупено за дома.

Всички средства от петте досега представяния на книгата в България и чужбина са били използвани също за ЦНСТ – Благоевград, за деца, лишени от родителски грижи. Българите в чужбина милеят не само за родината си, но и за децата й, за онези деца, които тази година не тръгнаха на училище, и за онези, които нямаха моливчета за първия учебен ден. „Къщата на светулките” с помощта на организацията на Десислава Опел и прекрасните й декори, направи това възможно.

 

Зарко Иванов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.