Home » Авторски страници, история

Робство, владичество или присъствие? Османско, отоманско или турско?

2017.08.29 Няма коментари

Петвековният период между края на Втората и началото на Третата българска държава на Балканите, когато Османската империя владее българските земи, продължава да бъде тема за различни дискусии, за промени в учебниците по история в българската образователна система, за терминологични спорове и за спекулации. Едни твърдят, че тази империя е била “рай за раята”, други – че имало български робски комплекс, трети виждат османския период изцяло в черно… Тази публикация представя едно мнение по темата на д-р Спас Ташев, гл. асистент в департамент “Демография” в Института за изследване на населението и човека при БАН.

Османската империя и нейните съседи през 1850 г. Източник: historyofwars.net

1. Официалното име на завладялата ни държава е Отоманска империя, а не Турция. Дори официалният й език се нарича отомански, днес известен като османо-турски. Представлява смесица на турски, арабски и персийски езици.

2. Отоманската империя е теократична държава. Султанът е и шейх ул ислям – върховен тълкувател на догмите на вярата. Господставащият елемен се определя не на етническа, а на религиозна основа – в случая всички мюсюлмани, а турците са само една част от тях. Арабите мюсюлмани също са господстващ елемент, така че няма как да бъдат поробени. Нещо повече – езикът на мюсюлманските проповеди в Отоманската империя е арабският. Поради тази причина са дори по-привелегировани от турците. Силата на турците идва по ролята на династията и факта, че Отоманската империя все пак е наследник на държавата на Селджукския султанат.

3. България, Сърбия и Гърция не са поканили Отоманската империя да ги управлява, а тя ги е завладяла с война като е разрушила съществуващите в тях институции. Единствено по-привелегировани са гърците, тъй като още през 1454-та султанът възстановява Цариградската париаршия. Разбира се, не й връща катедралния храм “Света София”. Охридската българска архиепископия и Сръбската печка патриаршия са унищожени през XVIII век и никога не се възстановяват.

4. Според мен, Търновската патриаршия след падането на Търново сама се разпуска и диоцезът й минава към Византия, за да не попадне под пряк османски контрол, както става с останалите източни патриаршии. Впоследствие Цариградски патриарх става Йосиф II Шишман, син на цар Иван Шишман, който е деен участник във Фераро-Флорентинския събор през 1439 г., постигнал обединение на разпокъсаната на две християнска църква. Българските земи на този събор са представени с четири митрополита и Киевския архиепископ, който също е българин. В резултат на всичко това се организира кръстоносният поход на Янош Хуниади и Владислава Варненчик, имащ за цел да освободи България и да не допусне падането на Византия.

5. За балканските народи отоманското владичество е връщане назад в развитието. На Балканите кипи търговия, идват венецианци и генуезци, има богата книжовна дейност (Търновската школа) с елементи на ренесанс. Всичко това е унищожено. В първите години на владичеството съществува и робската институция, като българите са продавани като роби на специализираните пазари. След това те са закрепостени към земята, която е собственост на султана, и са принудени да дават ангария. За кръвния данък да не говоря. Но отнемането от семейството на първородното мъжко дете е варварство, за мен равносилно на поробване.

6. Въобще, неравноправието в Отоманската империя е прекратено едва през 1856 г. с подписването от султана на Хатихумаюна, който премахва изтезанията, дава и гарантира равни граждански права на христяните спрямо мюсюлманите в империята. Та след като до този период имаме официално господстващ елемент, то подтиснатите народи имат пълното основание да се разглеждат като поробени, лишени или с ограничени права. Да, след това бившите подтиснати са имали право на собственост, могли са да пътуват. Но 10 години не могат да променят представата ни за изминалите преди това 490. А самият факт, че дори и след освобождението на част от българските земи, дори и в началото на ХХ век у нас идват бежанци от Македония и Тракия, показва, че в тези два вилаета на Отоманската империя положението никак не е било розово.

7. Добре би било да помним и думите на Кемал Ататюрк, че Турция е последната държава, която се е ОСВОБОДИЛА от Отоманската империя. Преди човек да е свободен, какъв е? Отговорете си сами… За мен точните понятия са не турско, а отоманско поробване, отоманско владичество, отоманско господство и т.н.

 

Д-р Спас Ташев

——————————————————————————————————————————————————–

„Комшията!“, пародиен клип

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.