Home » Авторски страници

Минало и настояще през погледа на Сияна Струнчева. Изложба “Уста Славо” в Родопите

2017.07.30 Няма коментари
Spread the love

ХУДОЖНИЧКА ОТ ВАРНА РЕДИ ИЗЛОЖБА В СМОЛЯНСКОТО СЕЛО СЛАВЕЙНО. НАРИЧА Я “УСТА СЛАВО”, В ПАМЕТ НА МАЙСТОРА ОТ СЛАВЕЙНО СЛАВО РАЙЧЕВСКИ

ART 2017 1 Usta Slavo Plakat

На 5 август 2017 г. в Народно читалище „Съгласие – 1883” в с. Славейно, община Смолян, се открива първата самостоятелна изложба на СИЯНА ИЛИЕВА СТРУНЧЕВА, художник-педагог. Изложбата “УСТА СЛАВО”, която е част от Националния тракийски събор за честване 114 години от Илинденско-Преображенското въстание, представя поредица изяви на авторката в областта на изобразителното, приложното и фотографското изкуство. Изложбата ще бъде отворена до 31 август 2017 г.

"Уста Славо", портрет

“Уста Славо”, портрет

Сияна Илиева Струнчева е магистър по Педагогика на обучението по пластични изкуства, завършила е живопис в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ при проф. Валери Христов Чакалов. Занимава се и с художествена фотография, графичен и уеб дизайн. Работи с деца в Школа по изкуства „Магия 7“ – Варна, с които се включват в изложби, пленери, конкурси, печелят награди и взаимно се вдъхновяват.

Рисунки на нейни възпитаници са участвали в изложбата “Мир на Земята” в Музея на мира в Техеран, Иран, през 2016 г. Този музей е основан през 2005 г. от Сдружението за подкрепа на жертвите на химическите оръжия и Международната мрежа на музеите на мира.

"100 години музика"

“100 години музика”

Сияна Струнчева е участвала в групови международни, национални и регионални изложби. Някои от последните й участия са в Националния конкурс „Диря в морето“ – Варна, 2017 и 2016; XV-та изложба Формат 30/30 на галерия “Астри” – София, 2016; VIII биенале на малките форми в изобразителното изкуство – Плевен, 2016; Регионална групова изложба на варненски художници „Видимо/Невидимо“ – 2016; XXI национална традиционна изложба на художници-педагози във Велико Търново – 2015; XXII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово – 2015; АРТ ТРАНСФЕР – колективна изложба графика на преподаватели и студенти от Шуменски университет в Белград, Сърбия – 2015.

Авторката участва и в модерни проекти, които синтезират науката и изкуството. През 2016 г. тя пресъздава в цикъл илюстрации художествения образ на капитан Натаниъл Уест от романа на Джек Лондон „Бунтът на Елсинор”, в монографията „Пропедевтика на морската психология и морската дейност”, издадена от Университетското издателство на МУ „Професор д-р Параскев Стоянов” – Варна.

Църквата в с. Славейно

Камбанарията на храма “Св. Пророк Илия” в Славейно

Идеята за изложбата „Уста Славо“ (майстор Славо) се ражда, когато Сияна рисува върху стара врата от долап камбанарията на храма „Св. пророк Илия” в с. Славейно, построена от майстор Славо Райчевски.

Славо Т. Райчевски е роден през 1861 г. в с. Славейно. Един от най-талантливите майстори-строители, сътворил забележителни постройки. През лятото на 1931 г. лично построява камбанарията, открита на Великден 1932 г. Почива през 1943 г. Той е дядо на свекъра на Сияна Струнчева – Никола Христов Струнчев и прадядо на съпруга й Христо Николов Струнчев.

Затова село Славейно се явява естественото и логично място, където изложбата да се подреди. Нещо повече – по идея на дъщерята на Сияна – Йолина Христова Струнчева, изложбата е благотворителна, с цел събиране на средства за ремонта на сградата на старото училище, сега Изложбен заслон.

"Пет съдби"

“Пет съдби”

Авторката се чувства емоционално свързана с Родопите и поради факта, че баща й, Илия Петров Пеев, също е родом от родопското село Жребичко.

Сияна Струнчева разкрива своята носталгия и мили спомени, рисувайки предмети от бита, които свързва със своите баби и дядовци, както и такива от къщата на свекъра си; рисува пейзажи от селото и околността. Авторката се вълнува от природата и в много от работите й идеята се движи около камъка и дървото. Тя експериментира, работейки с различни материали и основи – корк, шкурка, парчета дърво. В изложбата са включени и фотографии на авторката. За рамки използва стари прозорци, намерени в хляфа (обора), а някои сама изработва с подръчни материали – дървени летви, канап, тел.

.

Текст и снимки:

Народно читалище „Съгласие – 1883”,
с. Славейно

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.