Home » Авторски страници

Смъртта на бизнесмена Божилов – сюжет за криминален роман

2017.07.30 Няма коментари
Spread the love

“Откриха предсмъртно писмо в джоба на простреляния в пловдивския парк “Лаута” бизнесмен Данаил Божилов, съобщи Нова ТВ. От полицията потвърдиха, че работят и по версията за самоубийство, но до момента не е открит пистолетът, с който в сряда бизнесменът беше прострелян с един куршум в сърцето. Междувременно стана известно, че е издаден смъртният акт на Данаил Божилов, в който официално е записано “самоубийство”, пише “24 часа”. Както Dnes.bg вече писа, освен по тази версия, разследващите подозират и поръчково убийство, като виждат почерка на украински килър, тъй като те умъртвявали по този начин.”

Из информация на Dnes.bg

Данаил Божилов. Снимка: Фейсбук

Загиналият Данаил Божилов. Снимка: Фейсбук

Странно убийство или самоубийство.

Фактите са – труп, вързано куче, предсмъртно писмо (приемаме, че то е автентично), липсващо оръжие.

Писмото в задния джоб на трупа два дни след намирането му, и то в патологията, е показателно за квалификацията, професионализма и мотивацията на полицаите, разследващи тежки престъпления.

Жалка работа.

Възможно е пистолетът да е прибран от първия, видял трупа, но това може да извърши определен типаж. Да “открадне” оръжието на убийство, към което няма отношение, може да си позволи само психопат с потребност от пистолет. Неговите последващи действия предполагат две възможности – първата, да схване, че взетото оръжие го уличава в убийство и да го захвърли някъде; втората, да се очаква пистолетът да се “обади” в обмисляно преди това престъпление. И при двете възможности става дума за лице с ум на десетинагодишно дете.

Ако допуснем, че Божилов е убит, това е сторил негов достатъчно близък. Знаел е за проблемите му, може и да е свързан с тях, дори двамата са обсъждали ситуацията. Знаел или не за предсмъртното писмо, той го прострелва, връзва кучето, което го познава, и изчезва с оръжието на престъплението.

Като знаем за съдбата на писмото – намерено от лекари, в моргата, не бива да изключваме варианта, че пистолетът е “прибран” от някой от първите озовали се на престъплението полицаи, с цел да го продаде или пък колекционира оръжия. Тогава пистолетът трябва да е от особена марка.

“Вързаното куче” и “предсмъртното писмо” водят към версията за самоубийство. Божилов трябва да има сериозна причина, за да си върже кучето. Пръстовите отпечатъци по каишката би трябвало да потвърждават, че той го е вързал. Знаел е, че няма да може да го наблюдава и не е искал да избяга и да се загуби. Той е имал личен непреодолим проблем. Не е желаел дори кучето му да пострада. Такъв ли е психологическият му профил, може да каже само специалист, разследващ случая.

Жалко е за загиналия човек! Исказвам съболезнования към близките му…

Подадената от медиите информация очертава сюжет за криминален роман. За такъв РОМАН има всичко – интрига, различаващи се образи, социална атмосфера, обществен интерес, медийни коментари…

Ако имах намерение да се занимавам с такъв РОМАН, щях да прибавя доста неща. Щеше да присъства и образът на министъра. Той щеше да бъде умен и предприемчив. Щеше да се възмути от разследването, когато разбере за намереното писмо в моргата, и веднага да назначи “разследващ екип” на самото разследване. Този екип щеше да пусне през полиграфа всички замесени полицаи, включително шефовете. Екипът щеше да ги прекара през IQ тест и щеше да предложи на министъра да освободи от служба “падналите” под 120, независимо каква длъжност заемат. Предложението на Екипа щеше да обхване всички служители в МВР – полиграф и IQ тест. Наред с това Екипът щеше да предложи на министъра да се усъвършенства норматива за физическите качества на полицаите. На всеки шест месеца да преминават през преглед за бягане на 100 метра, бягане на 5000 метра, скок на дължина, телесно тегло, покриването на норма по “полицейска пътека” (бягане, препятствия, стрелба, катерене, скачане…), тренировките и състезанията по бойни изкуства да станат част от всекидневната служба.

Екипът щеше да предложи на министъра да внесе предложение в МС и оттам в Парламента – да се започне покриване на всички публични места на територията на страната с камери и създаване на съответните компютърни центрове.
Великобритания има добър опит в това отношение.

Освен това в сюжета на РОМАНА щях да засегна въпроса с обурудването и възнаграждението на полицая. Щом като покрива нормите по IQ теста, физическата подготовка, минава през полиграфа, той трябва да бъде облечен, обут и оборудван с нужната му техника – от камера, през компютърен разговорник и принтер, до белезници, палки и огнестрелно оръжие. Разбира се, трябва да има и подходящо за Европа възнаграждение. В РОМАНА щях да определя и серия “граждански задължения към полицая” – по-близо от около метър и половина до полицай, без негово разрешение, не може никой да се приближава; всеки гражданин е длъжен да се подчини на полицая при опазването на обществения ред; само униформеният полицай може да иска личните документи на гражданин на публично място; при всяко физическо посегателство над полицай той има право да използва палките и огнестрелното оръжие…

Стана дълго, затова ще спра дотук. При друг случай бих посочил какви други неща бих написал в РОМАНА.

 

Петко Симеонов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.