Home » Авторски страници, политика

Първи американски санкции срещу Китай

2017.07.30 Няма коментари
Spread the love

НАПРЕЖЕНИЕТО “СЕВЕРНА КОРЕЯ”. ПЪРВИ АМЕРИКАНСКИ САНКЦИИ СРЕЩУ КИТАЙ

Санкционирана е Bank of Dandong, компании и частни лица. В отговор Пекин проведе изненадващ военен парад и обеща създаване на армия от “световна класа”

.

Коментар на Григор Лилов

2

Американското министерство на финансите обяви санкции срещу китайска банка, няколко компании и китайски граждани, заради тясното им сътрудничество с режима в Северна Корея.

Банката е изолирана от американската финансова система и обвинена, че пере парите на Пхенян. Кои са санкционираните китайски компании и бизнесмени засега не се знае.

Вероятно като скрит отговор Китай проведе неочакван военен парад. До последно той беше държан в тайна.

Още една особеност: демонстрацията не се състоя на традиционното място – площад “Тянанмън” в Пекин.

Прегледът на войските започна рано сутринта на полигона Чжужихъ в северния автономен район Вътрешна Монголия, на 400 км северно от Пекин. Чужди медии и наблюдатели не са били допуснати. За събитието се узна от репортаж на китайската национална телевизия

“Днес ние сме по-близо от всякога до целта на великото подмладяване на китайската нация и – повече от всяко друго време в историята – трябва да изградим силна народна войска.” – заяви на парада китайският президент Си Цзинпин. Приемайки строя на войските прав в джип, той обеща изграждане на армия от “световна класа”.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.