Home » Авторски страници, политика

Народното събрание гласува декларация в подкрепа на договора с Македония

2017.07.28 2 коментара

Екатерина Захариева благодари за подкрепата за договора

KYO_2358

„Благодаря на всички парламентарни партии. Наистина показахме, че можем да се обединяваме по важни и национални приоритети”. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, след като Народното събрание прие единодушно на 27 юли Декларация относно подписването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Р. България и Р. Македония – съобщи пресцентърът на МВнР.

Декларацията бе внесена от всички парламентарно представени партии. 206 присъстващи в залата депутати гласуваха „за”. Така те подкрепиха решението на правителството да подпише договора с Република Македония.

„Редица български правителства са работили за този договор” – каза министър Захариева и припомни, че първото предложение за него е от 2008 г. Тя допълни, че този договор ще бъде само началото на дълъг процес, но отваря нова глава в отношенията между двете държави.

„Най-важното е да помагаме на гражданите на двете държави да се свързват, а те искат да са заедно” – подчерта Захариева и посочи, че над 500 000 туристи от Македония са посетили България за последната година. „Затова смятам, че днес е исторически момент” – допълни тя.

За да се превърне в истинска история обаче, „се надявам техният парламент да е гледал какво се случи в нашия парламент, защото истината е, че шансът, който този договор отваря, е голям” – каза още министър Захариева. Според нея документът отваря шанс за европейското развитие на Р. Македония. „Сега е въпрос на избор на техните политически елити да дадат шанс на своите граждани” – завърши тя и цитира представително проучване в Р. Македония, според което 80% от гражданите подкрепят подписването на договора и сближаването на двете страни.

Текстът на приемата вчера от Народното събрание декларация може да се види по-долу.

KYO_2359

.

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТНОСНО ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОР ЗА ПРИЯТЕЛСТВО, ДОБРОСЪСЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

Водени от:

приемствеността в преговорния процес по Договора, провеждан от редица български правителства, представляващи целия политически спектър в Република България;

стремежа за по-нататъшно развитие на добросъседството и приятелството между Република България и Република Македония;

необходимостта от развитие на сътрудничеството във всички области на основата на взаимно уважение, доверие, разбирателство и зачитане на интересите на Република България и Република Македония;

желанието за активизиране на икономическите и културните връзки и близките контакти между гражданите на Република България и Република Македония;

разбирането, че европейската перспектива на Република Македония е гаранция за сигурността, стабилността и просперитета на региона,

Народното събрание на Република България:

Оценява положително усилията на правителствата на Република България и на Република Македония за финализиране на преговорите по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и очаква подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености между двете страни.

Изразява готовност да стартира ратификационните процедури в най-кратък срок след подписването му.

Очаква Договорът да постави на стабилна, принципна и прагматична основа отношенията между двете държави и да бъде от пряка полза за техните граждани.

Предлага Министерски съвет да внася в Народното събрание ежегоден доклад за изпълнението на Договора, след неговото подписване, ратификация и влизането му в сила.

27.07.2017 г.

2 коментара »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.