Home » Авторски страници

Българки задържани в Турция

2017.07.28 Един коментар
Spread the love

Две българки са били задържани в Айдън, Р. Турция

8

В българското посолството в Анкара е получено обаждане от български гражданин, че по време на лятната им почивка съпругата му и дъщеря му са задържани от турската полиция в Айдън – съобщи пресцентърът на МВнР.

Служител на посолството е влязъл вчера във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън. Проведен е бил разговор със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение. Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове.

Служители на посолството се свързаха и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление – се казва още в прессъобщение на МВнР.

Днес бе съобщено, че една от двете задържани в Турция български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на българския консул в Анкара, че след разпит в полицията е пусната на свобода. Но в ареста засега остава дъщеря й.

Същевременно в Генералното консулство в Истанбул е бил получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани В. П. Р.–А. и М. Я. А.

Семейството и консулът пътуват към следствения арест. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски.

.

One Comment »

  • Mariana said:

    По информация на оперативния щаб под ръководството на българския посланик в Анкара, задържаната в Турция българска гражданка М. Я. А. е освободена от ареста с мярка за неотклонение подписка два пъти седмично до насрочване на дело – съобщи пресцентърът на МВнР по-късно днес. Наложена й е била забрана да напуска страната. Тя е обвинена в „пропаганда на терористични организации”.

    Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма (№ 3713/12.04.1991) на Република Турция за пропаганда на терористични организации” се предвижда наказание „лишаване от свобода” в размер от 1 до 5 години. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии.

    В Генералното консулство на България в Истанбул, както и в посолството ни в Анкара продължават работа оперативните щабове под ръководството на посланика. Двете ни мисии са в непрекъснат контакт с местните власти, както и с родителите на задържаната българска гражданка, се казва още в прессъобщението.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.