Home » Авторски страници

Европейският съюз днес. НАШИТЕ МЕЧТИ?

2017.06.03 Няма коментари
Spread the love

Готов е едночасов документален френски филм за състоянието на ЕС днес и за онова, което бяха “нашите мечти” 

Коментар на Григор Лилов

7

Във филма участват с мненията си редица интелектуалци и политици от различни държави в Европа, включитело и моя милост. Една от премиерите му ще бъде в България. Не вярвам да го покажат по нашите телевизии, макар че ще го гледат по големи западни телевизионни канали.

Мога да кажа, че изказаните от мен оценки са безкрайно далеч от т. нар. политическата коректност и са много критични към Брюксел. Естествено, не щадя и родните елити.

Дори и да се приемат като провокативни, потърсил съм умишлено тази провокация. Или, както пише великият английски поет Т. С. Елиът: “…докато ни събуди човешки глас и ни удави”.

Филмът е за онова, в което се превръща светлата мечта за обединена и просперираща Европа. Днес на мястото на мечтата се е настанила умора, вместо разперени криле има виражи и лупинги на капиталите, а идеалите за бъдещето се превръщат в гола форма, изпълнена с много цинизъм.

2

Като илюстрация на този коментар избрах и началния кадър от времето, отделено на България в трейлъра на филма. В този трейлър е включително и оценката ми, че траншовете безвъзмездна помощ от Брюксел се дават и като заплащане за политическа вярност от страна на елитите в съответните страни.

——————————————————————————————————————————-

Бел.ред.: Филмът се нарича “Нашите мечти за Франция и Европа” (Nos rêves de France et d’Europe). Негови автори са Николай Томов (Николай Тома) и Сирма Йосифова. Николай Томов е завършил ВИТИЗ (сега НАФТИЗ) “Кръстьо Сарафов”. Установява се във Франция през 1985 г. Той е автор, режисьор и продуцент на ТВ репортажи и документални филми, излъчвани във Франция и други европейски страни, селекционирани на фестивали за документално кино.
В “Нашите мечти…” могат да се чуят мненията на Юрген Рот, Михаил Екимджиев, Григор Лилов, Николае Сгуби, Кристиян Сезар, Жан-Ив льо Галу, Владимир Федоровски, Иван Риофол, Шарл Консигни, Ерве Жювен, Хавиер дьо Кабан, Иво Христов, Ивайло Зартов, Димитър Стоянов, Тибор Косич, Маркета Поспешова, Андрей Свобода и др.

Повече за филма и за участниците в него – вж. ТУК
Трейлърът на филма със субтитри на български може да се види ТУК.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.