Home » Авторски страници

120 години от рождението на Иван Милев. Юбилейна изложба в СГХГ

2017.06.17 Няма коментари
Spread the love

33

В София се откри юбилейна изложба на големия български художник ИВАН МИЛЕВ (1897-1927). Изложбата, наречена “ПОСОКИ”, може да се види в Софийската градска художествена галерия до 6 август т.г.

Снимка: Скрийншот от видео на Соня Анкова

Кураторът на изложбата Филип Зирадов, директорката на СГХГ Аделина Филева и директорът на Художествената галерия в Казанлък Христо Генев. Снимка: Скрийншот от видео на Соня Анкова

Настоящата изложба е организирана и се показва пред публиката като израз на пиетет към едно от най-оригиналните естетически явления в българските визуални изкуства от 20-те години на ХХ-ти век, Иван Милев. Същевременно, както и при редица досега осъществени мащабни изложбени проекти, тя отбелязва поредната кръгла годишнина – в случая 120 години от рождението на художника и 90 години от ранния край на неговия житейски и творчески път.

Снимка: Соня Анкова

Снимка: Соня Анкова

Експозиция е наречена „Посоки“, защото прави опит ако не да илюстрира, то поне да очертае с конкретни творби някои от жанровите (кавалетна и стенна живопис, рисунка, илюстрация, сценография) или тематични зони на артистичен интерес в известната или оцелялата част от пластическата продукция на Иван Милев.

Снимка: Соня Анкова

Снимка: Соня Анкова

Тук могат да се видят произведения, чрез които се проследява връзката с народностния или приказния елемент в творчеството му, с религиозната тема, с мистицизма и фатализма, с „Родно изкуство“ и сецесиона, с декоративния стил и с краткия български модернизъм.

99

В изложбата са включени редица произведения, които днес се съхраняват в частни домове и колекции. Публиката може да се срещне с творчеството на автора, както и с редица негови непознати до сега или непоказвани повече от десетилетия произведения.

Снимка: Соня Анкова

Снимка: Соня Анкова

В изложбата са включени произведения от ХГ – Казанлък, Национална галерия – София, Национална академия, Софийска градска художествена галерия, Национален литературен музей, ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, ХГ – Стара Загора, ХГ „Кирил Петров“ – Монтана, ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, ХГ – Русе и редица частни колекции. 

Снимка: Соня Анкова

Снимка: Соня Анкова

Експозицията се реализира в партньорство с Художествената галерия в Казанлък, където днес се съхранява най-голямата част от творческото наследство на Иван Милев. През есента изложбата ще бъде представена и в родния град на художника.

Снимка: Соня Анкова

Снимка: Соня Анкова

Екипът на СГХГ благодари за съдействието при издирването на част от произведенията на акад. Светлин Русев, проф. Милена Георгиева, проф. Марин Добрев, арх. Александър Тодоров, Емил Чушев.

Снимка: Катя Донкова

Снимка: Катя Донкова

Фейсбук страница на събитието ТУК

Снимка: СКрийншот от видео на Соня Анкова

Снимка: СКрийншот от видео на Соня Анкова

Видео на Соня Анкова от откриването на изложбата

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.