Home » Авторски страници, политика

Стела Николова: Отворено писмо до българските съдии

2017.06.29 Няма коментари
Spread the love
Плакат от днешния протест пред Висшия съдебен съвет в подкрепа на Лозан Панов. Снимка: Юлия Лазарова, "Дневник"

Плакат от днешния протест пред Висшия съдебен съвет, който се провежда в подкрепа на председателя на ВКС Лозан Панов. Снимка: Юлия Лазарова, “Дневник”

Уважаеми съдии,

Много от Вас не са съгласни и не харесват средата, в която работят, не искат да са толкова натоварени, нито пък са щастливи от факта, че кариерното им развитие зависи от хора, като мнозинството във ВСС.

Не е ли време да намерите достойнството си, да кажете, че съдийската гилдия заслужава независимост, каквато Конституцията й е отредила като пазител на правовия ред?

Защо допускате прокурорската част от Пленума на ВСС да решава кой да е председател на съд, кой да бъде повишен, наказан или порицан?

Не Ви ли омръзна, мнозинството във ВСС да се подиграва с председателя на ВКС, а така и индиректно с Вас?

Няма ли най-сетне да излезете с позиция, че съдийска колегия трябва да бъде напълно независима от политическо и прокурорско влияние?

Днес Инициатива “Правосъдие за всеки” внася в НС предложение за намаляване на парламентарната квота във ВСС.

Време е да вземете отношение и да покажете, че Ви интересува съдийската независимост от политическата клика, която в момента управлява.

Това, че гласувахте с достойнство и без да ползвате списъците на статуквото за професионалната квота на ВСС, е за адмирации, но е време да се произнесете и за независимостта на съдийска колегия!

#стигавечетолкова

 

Стела Николова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.