Home » Авторски страници, българи зад граница

Автентични български хора в Монреал

2017.06.01 Няма коментари
Spread the love

77

Канадско-български културен център “ЗОРНИЦА” – Монреал организира на 10.06.2017, събота, от 10.30 ч. местно време, WORKSHOP с АВТЕНТИЧНИ БЪЛГАРСКИ ХОРÀ, с известния хореограф ДЕЛЯН ДЕМИРЕВ, гост от България. Събитието ще се състои в École d’éducation internationale de Laval, 5075 Chemin du Souvenir, Laval, QC H7W 1E1, Монреал.

Ако желаете да се насладите на невероятния ритъм на автентични български хора, играни преди 100 и повече години, заповядайте на 10 юни в École d’éducation internationale de Laval.

Вход през врата № 19 в задния двор на училището.
(Gymnase)

$ 20

(514) 629 6951, [email protected]
Canadian-Bulgarian Cultural Centre «Zornitsa»

ПОКАНА

КЪМ ВСИЧКИ РОДОЛЮБЦИ И ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ

Нека обърнем поглед към своите корени и да дадем възможност на нашите деца и внуци да опознаят своя корен, като се докоснат до Българския фолклор. Той е бил винаги обединител на българите през вековете. Фолклорът е този, който е карал българина да има надежда и да се чувства по добре. Хорото е било и ще бъде връзката между поколенията.

Нека поставим бъдещето на Българският фолклор на преден план. Нашите деца трябва да знаят колко е богат нашият фолклор и да го продължат, поддържат и предават на поколенията. Няма още фолклорист, който да познава изцяло нашите хорца, песни, ритуали и обичаи. За това трябва да търсим специалисти и хора професионалисти в тази област, които ще ни помагат да съхраним БЪЛГАРЩИНАТА ЗАД ГРАНИЦА! Няма как да знаем всичко за фолклора, но има начин как да го предаваме на поколенията!

Като показваме на нашите деца, макар и далече от България, красотата и магията на нашите танци! Като танцуваме с тях в нашите танцови групи по градовете, макар и толкова далече от България! И като каним колеги от България, които да ни обогатяват с различен поглед в тази област! Както, когато и най-добрата домакиня има желание да научи и по-различни рецепти от нейните.

Досега сме канили много гости от България, свързани с сстрадата и с театъра. А сега да се обърнем към автентичния фолклор. Ще бъдем щастливи нашите деца да разберат и почувстват колко е богат нашият фолклор. Да си признаем, и ние не знаем много за него….!

Истината е, че нашият фолклор е НЕОБЯТЕН!!!

Ние тук, в Канада, сме от различни краища на България. За това би било чудесно с поканата на един професионален хореограф и от България да може да си дадем възможносттта на всеки един от нас да се докосне отново чрез него до своя край, своето село и своите традиции, нрави и духовност. Всяка фолклорна област носи своята красота и душевност.

Благодарение на хореографа от България, ние ще имаме възможност за пореден път да се докоснем до нашите предци в българския фолклор.

Нашият гост-хореограф, Делян Демирев от Плевен, ще ни покаже автентични хорца, които са играни преди 100 и повече години. Ние сме тук, в Канада, далеч от България, и това не ни пречи да съхраним и предадем на нашите деца прекрасните ни автентични хора и да преоткрием заедно и отново какви са били техните предци. Автентичното хоро крие в себе си богатата душевност, красота, нашите нрави, бит, поминък, характер и доброта на българина от различните области. Ритъмът, темпераментът, стилът и характерът на изпълнението на автентичното хоро показват различията в етнографските ни области в България, а оттам и различната душевност на българина.

 

Канадско-български център “Зорница”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.