Home » Авторски страници, българи зад граница

Честване паметта на св. св. Кирил и Методий в Залавар, Унгария

2017.06.01 Няма коментари
Spread the love

SAMSUNG CSC

Малкото село Залавар в Унгария е не по-малко достойно за поклонение от Рим и Микулчице. То е едно от по-малко известните места-светини, свързани с дейността на Светите братя Кирил и Методий.

Мястото е свързано с Моравската мисия на Светите братя, които отсядат тук при славянския княз Коцел, както и с пребиваването на Методий като папски легат и архиепископ на Панония и Велика Моравия със седалище в Мозабург (Залавар).

През 866-867 г. Кирил и Методий пребивават около половин година в двора на местния княз Коцел. Самият княз усвоява от тях славянската писменост, заедно с още 50 ученици. След смъртта на Кирил в Рим, княз Коцел ходатайства при папата за назначаването на Методий за епископ. Тук неговите ученици продължават дейността си дори и по време на гоненията, започнали след смъртта на Методий през 885 г.

Училището в Залавар носи името на св. св. Кирил и Методий. Всяка година, от 1985 г. насам, когато бе издигнат паметникът на Светите братя, българите идват тук на поклонение.

Това е място, което заслужава да намери своя ранг сред светите за България и българите места.

Местните хора също го отбелязват всяка година, пеят химна на св. св. Кирил и Методий и празнуват празника като свой.

Пътуването до Залавар и честването на паметта на Светите братя там с децата от нашето училище е един от най-хубавите ми дни всяка година!

 

Светла Кьосева,

директор на Българското училище за роден език в Будапеща

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.