Home » Авторски страници, политика

Саудитите винят Катар в тероризъм. Изгря нова звезда на Джихада

2017.05.29 Няма коментари

Огромен скандал в арабските държави: 
САУДИТИТЕ ВИНЯТ КАТАРЦИТЕ В ТЕРОРИЗЪМ

*** Катар май подкрепил Иран?
***Изгря нова звезда на Джихада – синът на Осама бин Ладен

Коментар на Григор Лилов

Момент от посещението на Доналд Тръмп в Саудитска Арабия. Снимка: Ройтерс

Момент от посещението на Доналд Тръмп в Саудитска Арабия. Снимка: Ройтерс

Речта, почти публичен ултиматум на Тръмп пред десетките държавни и правителствени ръководители на срещата в Саудитска Арабия, раздвижи дълбоки пластове и започна да вади доскоро грижливо пазените в най-дълбока тайна секрети на тероризма.

Като този.

Голямата телевизия Al Arabiya, което е собственост на саудитци и свързани с тях лица, обвини ръководството на Катар, че е поддържало тероризма на Осама бин Ладен, като се позова на документи, заловени при акцията срещу него.

Става дума за писмо до една от жените му с предложение за убежище в Катар. Според телевизията, след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. един от организаторите им – Халид Шейх Мохамед се е укривал в Катар.

Посочва се, че е назначен за електроинжинер в Министерството на енергетиката и водите, и доста е пътувал в командировки по света по времето, когато е издирван под камък и дърво. Катарците заявили на САЩ, че не могат да го открият, като в същото време подготвяли нова негова самоличност и преместването му в друга държава.

Визирани са и маса други известни терористи – от шефа им в Мароко през талибаните, та чак до главатаря на “Ал-Кайда” в Саудитска Арабия. Всички те са се ползвали с поддръжката на Катар. Твърди се, че този шеф е влязъл в страната с босненски паспорт и чрез Катар. Има и тежки обвинения към местни олигарси. Например това: “Катар неведнъж е обвиняван във финансиране на тероризма или в това, че гледа през палци на дейността на такива финансисти като Салим Хасан Халифа Рашид ал Кувари, който тясно работи и с катарското министерство на вътрешните работи.”

2

За капак е обвинена и „Ал Джариа” като медиен канал, който дава трибуна на екстремизма.

https://english.alarabiya.net/en/perspective/features/2017/05/26/What-Bin-Laden-documents-reveal-about-his-relations-with-Qatar.html

Сензационните разкрития не са изненада. Катар попадна специално като обект на мое разследване – не само за така наречения „откуп” за медицинските сестри, даден на Кадафи. При написването на книгата ми “Либийска връзка” изследвах геополитическите ингриги, тайни операции с огромната им мръсотия, пране на пари, и в тази връзка неподозирано тясното сътрудничество в тях на катарския елит с представители на иранските власти и на Русия. Обемът на събраното представляваше втора, също толкова сензационна книга, която обаче така и не написах, повлечен от ритъма на ежедневието и др. проекти.

——————————————————–
Скандалът е дело на разгоряла се жестока медийна, дипломатическа и политическа война между Катар и Саудитска Арабия.

Една от причините е, че вече се постави с цялата му тежест проблемът кой е отговорен за подклаждането на ислямския радикализъм и тероризъм по света.

Не, че не е поставян и по-рано: Хилари Клинтън в служебната си кореспонденция беше написала да се използва „дипломация и повече традиционни разузнавателни активи, за да окаже натиск върху правителствата на Катар и Саудитска Арабия, които предоставят нелегална финансова и логистична подкрепа на ИДИЛ и други радикални групи в региона”.

Сега се постави открито и публично, за които свидетелства и речта на Тръмп пред лидерите на мюсюлманските страни. Режимът в Риад вече беше почнал да се дистанцира от предишни практики, още повече, че той самият е обект на терористична заплаха, а сега още по-рязко изви руля.

Втората причина са тесните връзки на Катар с Иран. Двете страни са най-големите прозводители на газ в онзи регион, имат огромни залежи и са в тройката на световните лидери в тази област. Първият е Русия. Един газов ОПЕК е общата им мечта, което обяснява тесните засега връзки между Москва, Техеран и Доха, и създадения вече явен съюз между първите две страни.

Затова не само „Ал Арабия”, но и практически всички основни медии в региона отразиха публикуваното на 24 май съобщение на катарската информационна агенция, че емирът на Катар – шейх Тамим бен Хамад бен Халифа Ал Тани е призовал за диалог с Иран, който е „велика ислямска държава”, като оневинил като „съпротивителни движения” терористите от Хизбула и Хамас.

https://english.alarabiya.net/en/views/news/middle-east/2017/05/27/Qatar-s-political-suicide.html

Няколко часа по-късно и след острата реакция агенция Катар нюз съобщи, че сайтът й е бил обект на сполучлива хакерска атака и съответно такива изказвания и бележки не са правени от емира.

3

Никой не повярва, а предаванията на „Ал Джазира” бяха блокирани в редица държави от региона. Стигна се до специално изявления на катарското правителство за хакерската атака и специално опровержение на лъжливото съобщение от телевизия „Ал Джазира”.

http://www.aljazeera.com/news/2017/05/cyberattack-qatar-puts-fake-news-focus-170525190113354.html

41

Независимо от това напрежението остана. Състоя се и разговор между емира и новоизбрания президент на Иран Хасан Рухани, както отбеляза Ройтерс, без да се разпрострира особено върху скандала.

https://www.reuters.com/article/us-gulf-iran-qatar-idUSKBN18N0RN

Мимоходом ще отбележа дребен, но съществен факт – в същия момент на напрежения между арабските режими избухнаха сражения между отряди на Ислямска република и „Джебхат ан-Нусра” (смененото наименование за „Ал-Кайда” в Сирия).

.

„ВЪЗКРЪСВА” ОСАМА БИН ЛАДЕН

Междувременно се пръкна нов световен и авторитетен лидер на тероризма:

Шлифован баритон реди емоциално:

“Подгответе се старателно, за да нанесете унищожителни загуби на тези, които са неверници,”, „Следвайте стъпките и пътя на мъчениците преди вас”.

Призивите са да се убиват „неверниците” навсякъде по Европа и САЩ, и с каквото има под ръка.

Това е запис, който съвсем отскоро се излъчва по джихадистктите канали. Гласът е на Хамза бин Ладен. Той е един от синовете на злодея Осама бин Ладен. Практически нищо не се знае за него, няма дори и негова снимка, освен няколко от детските му години.

През 2015 г. той беше обявен като „лъв” от боса на терористичната мрежа Зауахири.

Ясно е, че се цели утвърждаване на мита за идейното възкресение, понеже физическото е невъзможно.

——————————————————-

Бележка на автора:

Американският ултиматум на Тръмп – речта му почти на „прав тигел” беше своевременна, но според мен много закъсня като действие на елита на САЩ. Все пак е хубаво, че се стигна до него. Но факта за многомилиардния направен откуп от едни шейхове вече го прави проблемен в силата му.

Защото за тези последни години – от атентатите в САЩ през 2001 г. и досега вече се знае, че немалки части от американския висш и политически истаблишмънт могат да бъдат закупени по определени въпроси – вярно, с много пари и не само от шейховете, но и от съвременни царе като този в Кремъл.

Дори волеви президент като Тръмп не притежава засега инструментариума да отмени твърдо тези, хм „съглашения”. Обама като опитен юрист и адвокат се опита да ги заобиколи, но както се видя, с ограничен ефект.

Факт е също така, че патардията между сунитските режими в Залива поставя под заплаха целите на Белия дом. Теоретично е възможна и хипотезата за разиграван театър между катарците и саудитците, колкото и невероятно да звучи. Но ако има подобно нещо, по-скоро се опипва много предпазливо почвата за споразумение не само с Техеран, но със силата (Русия) зад него. Един прекалено явен скандал е най-доброто прикритие на такива сондажи.

Личното ми мнение, че шейховете в Залива се самозабравиха и поставянето им на място трудно ще стане с едни ултиматуми, колкото и сериозни да са те. Там разбират, почитат и се подчиняват само на езика на силата.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.