Home » Авторски страници, политика

Българското дипломатическо дружество протестира срещу желанието на Турция да съди бившия ни консул в Одрин

2017.05.06 Няма коментари

Управителният съвет на Българското дипломатическо дружество разпространи декларация във връзка с изпращането на нота от посолството на Р. Турция в София до Министерството на външните работи на Р. България, с която то заявява, че турската страна ще съди бившия генерален консул в Одрин Георги Димов за негов критичен коментар в медиите по отношение на референдума в Турция.

Георги Димов. Снимка: novjivot.info

Георги Димов. Снимка: Novjivot.info

В декларацията се казва:

“Изненадани сме и от липсата до този момент на публична реакция от страна на официалните български власти.
Както и в случая с повдигнатите преди време от турски съд обвинения срещу наш морски граничар за това, че е изпълнил служебния си дълг и е предотвратил нарушения на морската ни граница, отново става въпрос не просто за претенции от турска страна към български граждани за действия, извършени на българска територия, но и за недопустим опит да бъде упражнена чужда юрисдикция върху български представители, облечени в държавна институционалност.
Такива действия имат характера на посегателство върху българската държавност и националното достойнство и трябва да получават решителен отпор.”

Следва целият текст.

33

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Управителния съвет на Българското дипломатическо дружество

Българското дипломатическо дружество посреща с негодувание изпращането на нота от посолството на Република Турция в София до Министерството на външните работи на Република България, с която то заявява, че турската страна ще съди бившия генерален консул в Одрин Георги Димов за негов критичен коментар в медиите по отношение на референдума в Турция. Изненадани сме и от липсата до този момент на публична реакция от страна на официалните български власти.

Както и в случая с повдигнатите преди време от турски съд обвинения срещу наш морски граничар за това, че е изпълнил служебния си дълг и е предотвратил нарушения на морската ни граница, отново става въпрос не просто за претенции от турска страна към български граждани за действия, извършени на българска територия, но и за недопустим опит да бъде упражнена чужда юрисдикция върху български представители, облечени в държавна институционалност.

Такива действия имат характера на посегателство върху българската държавност и националното достойнство и трябва да получават решителен отпор.

На фона на агитацията на турски министър сред българските изселници в хода на кампанията за неотдавнашните парламентарни избори у нас, на демонстрираната подкрепа за една определена политическа сила от страна на посланика на Република Турция, на редица други прояви на арогантна намеса във вътрешните работи на България, опитът на турското посолство не само да ограничава, но и да санкционира свободата на словото и информацията у нас са в разрез с интересите на двустранните ни отношения и възприетите норми на международно поведение.

За България е много важно Турция да бъде стабилен и предвидим партньор, с който да имаме добросъседски, приятелски отношения и сътрудничество на равноправна основа, без намеса във вътрешните работи по какъвто и да било начин. БДД призовава българското правителство, без да се поддава на провокации, да предприеме същевременно комплекс от мерки в областта на дипломацията, външната политика, вътрешните работи, специалните служби и правосъдието, с които да покаже категорично, че няма да допуска външна намеса във вътрешните ни дела.

Такава позиция следва да се отстоява и в рамките на общата политика на Европейския съюз спрямо Република Турция с конкретни наши предложения и действия. Много съществено е Европа да започне да гледа на нашите граници като на свои и да бъде съпричастна към тяхното опазване, а за целта са необходими допълнителни политически и дипломатически усилия от наша страна на всички равнища. Възможностите, които предоставя предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, също трябва да бъдат използвани в тази насока.

 

София, 5 май 2017 г.                                                          .                 УС на БДД

 

Декларацията в оригинал – ТУК

———————————————————————————————————————————————————-

Бел.ред.: Уважаеми читатели, ако искате да подкрепите нашето издание, което се прави вече години наред на доброволни начала, информация за начините за това можете да намерите ТУК.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.