Home » Избрано

Уикипедия вече е забранена в Турция

2017.04.30 Няма коментари
Spread the love

В Турция тази сутрин бе забранен достъпът до Уикипедия – най-голямата свободна енциклопедия в света.

28_zo3meq

Забраната е наложена от турския Съвет за информационни технологии и комуникации/BTK/ от 8 часа сутринта днес и важи за всички езици на сайта.

Причина за блокирането на достъпа не се посочва. Забраната обаче е била наложена без предварително да е взето съдебно решение, а само със служебно решение на Съвета, предава БТА.

Спирането на достъпа до Уикипедия предизвика протести в социалните мрежи.

„Достъпът до информация е основно човешко право. Винаги ще съм до вас и ще се боря за това право“, написа в обръщение към турския народсъздателят на Уикипедия Джими Уейлс в Twitter.

Според различни информации Турция е блокирала още десетки хиляди сайта, а вътрешни източници заявяват пред НТВ, че причината е свързана с „контратероризъм“.

Вестник „Гардиън“ информира, че за забраната на популярния сайт турските власти са се позовали на закон предвиден за защита на националната сигурност. Сайтът припомня и размерите на течащите в южната ни съседка „чискти“, при които десетки хиляди хора попаднаха в затвора или бяха уволнени от работа. /Dir.bg/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.