Home » Авторски страници, политика

Обръщението на президента Радев (пълен текст)

2017.04.11 2 коментари
Spread the love

Днес българският президент Румен Радев направи обещаното обръщение към нацията, което касае и изборните права на българските граждани в чужбина. В словото си президентът каза, че тези избори са открили съществени проблеми и че е имало организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати. Той каза още, че проблемите няма да се решат със заклинания, а със закони. По отношение на правата на българските граждани в чужбина той каза, че „Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България.“

Това може би е красива фраза, но ни кара да се замислим, че президентът Радев вероятно не е чувал, че по време на неговите предшественици в Президентството, под егидата на вицепрезидента Маргарита Попова, бе изготвена – за първи път с участие на активни българи зад граница – а после и гласувана от Министерски съвет, Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света. Най-важното в тази Стратегия беше институционалното представителство на диаспората, което включваше избиране на Обществени съвети към българските дипломатически представителства по света, Национален съвет на българите зад граница, с участието на представители на институциите; както по-нататък и МИР „Чужбина“. За съжаление нищо от тази Национална стратегия, която е официално приет държавен документ на Р. България, не се случи. И диаспората няма никакво институционално представителство нито на национално ниво, нито към българските дипломатически и консулски представителства по света. Нито пък има самостоятелен изборен район „Чужбина“, защото Народното събрание в различни свои състави никога не пожела да гласува такива промени в Изборния кодекс. 

Из Съдържанието на Националната страгетия за българските граждани и историческите български общности по света

Из Съдържанието на Националната страгетия за българските граждани и историческите български общности по света

Затова пък днес на карта изглежда са поставени изборните права на българските граждани зад граница, или поне на тези, които са извън ЕС. Разбираемо е безпокойството заради агресивната политика на президента на Р. Турция в последно време, която доведе до вмешателство на официални представители на управляващите в Турция по време на кампанията за българските президентски избори. Както и заради това, че се създаде нова партия, която открито се подкрепя, а най-вероятно и финансира, от южната ни съседка. Но ако българският президент смята, че българските граждани зад граница, или поне тези извън ЕС, не бива да имат право да гласуват, той би трябвало да си дава сметка, че това значи промени в Конституцията. Значи и, че на практика се иска, заради българските граждани в Р. Турция или заради амбициите на президента Ердоган, българските граждани в САЩ, Великобритания (която излиза от ЕС), Канада, Австралия и пр. да бъдат лишени от избирателни права. 

Българските граждани в чужбина, 27 години след промените, никога не придобиха възможността да избират свои представители в Народното събрание. Диаспората няма представителство в националния парламент. Тя няма и никакво друго институционално представителство в Родината, въпреки приетата от Министерски съвет, създадена под егидата на вицепрезидента Попова, Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света. Тази Стратегия бе удобно забравена. Какво може да се очаква, обаче, от държава, която не изпълнява собствените си официални документи? И от ръководители на тази държава, които не знаят вероятно какво се е случвало в същата институция, която сега представляват?

(Повече за споменатата Национална стратетия може да се прочете ТУК, ТУК и ТУК. Съдържанието на Стратегията – National_Strategy_for_Bulgarian_Citizens_and_Historical_Bulgarian_communities_worldwide)

Ако българската диаспора имаше свое инстутиционално представителство в Родината, както и свои депутати в Народното събрание, едва ли щеше да се случи например това, което се случи в 43-тия парламент. А именно Народното събрание да не подкрепи едно предложение, касаещо българските организации и медии за граница, за което бяха положени много усилия, за него бе изготвена и програма от Държавната агенция за българите в чужбина, по поръчение на парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина, но това предложение не бе прието от НС (вж. тук).

Темата за политиката на българската държава към нейната диаспора е достатъчно важна и сложна, за да не си дава сметка една държава, която е изгубила вече почти една трета от народа си, пръснал се по света, че такава политика не може и не бива да се прави на парче, подчинена на всякакви други, не и на специфични за самата диаспора и нейната връзка с Родината, проблеми. Тази политика не бива да се прави и без приемственост, и без знание за това какви опити за политика са били правени преди. 

 

Мариана Христова

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Следва пълният текст на обръщението на президента Румен Радев към нацията. Обръщението е свалено на текст по видеозапис на в. „Дневник“, качен във Фейсбук, който може да се види ТУК.

5

Добър ден и добри дошли на всички.

Уважаеми сънародници, в изпълнение на Конституцията, на 19 април свиквам 44-ото Народно събрание. На вота през март всички ние с гласовете си излъчихме своите народни представители. Тези избори откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на българските граждани не допуснаха това да се случи. По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки, нарушаващи дори действащите закони. Включително отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. След изборите темата бързо бе погребана. Проблемите обаче остават. Тези проблеми съвсем не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес, а с целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическия живот в страната.

Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони. След години разхищаване на националния суверенитет, поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворство, днес са необходими отговорни и ефективни действия, законодателни и организационни. На следващото, 44-то Народно събрание ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми. В това отношение приветствам куража и усилията на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет. Предложенията за промени в законите за вероизповеданията, за политическите партии, за българското гражданство, поставят ясни бариери пред действия, насочени срещу нашата независимост, интегритета на държавата и на обществото.

Последните предложения обаче останаха извън фокуса на обществения дебат. Може би съвсем целенасочено той бе концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост при гласуване. Някои съзряха в предложените идеи ограничаване на права. Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България.

Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема. Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят по-добри решения. Те следва да отчитат и нашата принадлежност към единното европейско семейство. Когато говорим за права и задължения, нека ги сравняваме и с далеч по-строгите ограничения в редица държави от Европейския съюз, които за нас са еталон за демокрация.

Сега на ход е парламентът. Вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени. Надявам се то излъчи стабилно и работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността. Срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор.

Пожелавам успех на българските народни представители и вярвам, че ще бъдат на висотата на определената им мисия.

Благодаря Ви.

2 Comments »

  • Тато е наш и ние сме Татови! said:

    За влезлите в УБО-кетериг-КОМУНИЗМЪТ в задунайския КЕНДЗЕФ всички социалистически практики са възможни! Нали за това бе инсталиран на власт мутро-милиционера БОКо – за да въстанови всички елементи на „развития социализъм“ на Тато от 1980-те! Днес най-големия работодател е държавата на мафията-Партия (плюс 440,000 http://bit.ly/2aDPrhz партийно-назначени и УСЕДНАЛИ на хранилка и рушвет чиновници!); бизнес означава присвояване чрез „саниране“ от държавни/обществени поръчки; на БКП+ДС-побългарилите се от цигани бюджетно-субсидирани „български“ патриотари (ДС-МВРо; Чшае-шукарие-фронта от Бургас, хА-така, ДС-читаците от обединената ПEДEPACTИЯ http://bit.ly/2nxoN29 ) всичко е позволено с безотговорност и безнаказаност; Само в Правителствена, Военна и МВР-болници приемат и то само мародерския БАШИБОЗУК без подробен милиционерски разпит със снемане на пръстови отпечатъци и декларация за „доброволно дарение“; Държавните/обществени поръчки се разиграват на белот с верни котараци и голф-„спортисти“; Билетчето за трамвай не е 0,06 а 1,60 лева (върната е цифрата „6“!); Телефонния разговор не е 0,02 а 0,20 лева (върната е цифрата „2“); бензина не е 0,20 а 2,00 лева; хляба не е 0,15 а 1,50 лева; В училищата учителите не ходят с показалки, а учениците ходят с боксове за да си ги изпробват върху учителите; Няма лагери за безработни „Слънчев бряг“, „Куциян“, „Белене“, а има трудова борса от конц-лагерен тип; Всеки „професор“ е от ДС- и/или партийната кариера; ДС-контрабандните канали са приватизирани и се държат и експлоатират от наследниците от ЦК и ПБ на Партията; Невъзвращенците („изменниците на родината“) са НЕУСЕДНАЛИ и ще им се забрани да гласуват, …

  • Петров said:

    Ако погледнем зад завесата, за Президента и законодателите е напълно невъзможно да не знаят, че българите, които са извън България са решили да започнат нов живот, с изучаването на нов език, ново образование, нови обичаи, нови приятели, нова среда, нови възможности . Всичко това са огромни усилия, безсънни нощи, лишения и несигурност в бъдащето. И това се дължи на липсата на прогрес за способните и работливите у нас. Тук се цени, кой какъв е и кой на кого е човек. Това е критерия от половин век насам и така се разпределя баницата. В чужбина, хората се интересуват кой какво може да допринесе и му са дава дял от печалбата. Кой какъв е, откъде идва и за кого държи не се брои. При тази картина съвсем естествено е хората в чужбина да са против тези, които са ги прокудили и да залагат на тези, които ще им дадат нови възможности. Така явно е, че гласовете на тези хора не са нужни на управляващите. Няма значение какво казва конституцията. Няма значение, че пише на герба ни „В съединението е силата“. Важно е разединението и баницата да бъде само за тези, които държат тепсията.
    Да ми простят тези, които смятат, че не е така.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.