Home » Авторски страници, политика

В Горна Малина може, в София – не. Ще позволи ли СОС референдум в “Младост”?

2017.04.06 Един коментар
Spread the love

Днес Столичният общински съвет трябва да реши дали да даде шанс за местния референдум в район “Младост” или да го спре. Инициативен комитет „За зелен Младост“ събра няколко хиляди подписа за свикване на местен референдум, но Столичният общински съвет отхвърли искането, след което започнаха протести на гражданите и ново заседание на СОС. Парадоксално е, че в столицата на България, София, за разлика от много други населени места в страната, никога не е имало местен референдум. Така жителите на Горна Малина примерно могат да решат и решиха как да изглежда мястото, където живеят, а столичани – не. И желанието на жителите на “Младост”, който е наричан “най-голямата спалня” на София и в който почти няма зелени площи и място, останало незастроено, да се произнесат как да изглежда средата, в която живеят, изглежда въобще не интересува управата на града.

Снимка: Георги Неделчев

Протест пред сградата на Столична община. Снимка: Георги Неделчев

Протест в подкрепа на референдума в „Младост“ се провежда днес пред сградата на Столична община.

„Тук сме, за да подкрепим желанието си да има референдум. Дори да не го признаят, защото от СОС твърдят, че въпросите не били зададени коректно, нека тогава ни помогнат с въпросите, нека чуят нашия глас“ – казва една от протестиращите, Татяна Христова, пред БГНЕС.

„В “Младост” живеем стотици хиляди души и нашето качество на живот се влошава всеки ден, защото кварталът се презастроява. Той вече е презастроен, а се издават още хиляди разрешителни, които се подписват от главния архитект Здравков. Няма къде да играят децата ни. За съжаление не сме оптимисти за решението, което СОС ще вземе, но няма да спрем да се борим гласът ни да бъде чут. Призоваваме общинските съветници да ни помогнат. Няма да спрем с протестите, защото тези престъпления, които се извършиха в „Младост“ от старата управа, трябва да бъдат наказани и трябва да се преустанови тази порочна практика. Няма накъде да се строи в „Младост“. Няма да спрем, искаме да има референдума. Не може от 14 000 събрани гласа, повече от половина от половина да са недействителни, да ни обявяват за малоумни, че не сме разбирали въпросите. Не е редно така, ние сме мислещи и умни хора, ние сме ви избрали“ – казва още Христова.

———————————————————————————

Видеа от протест в район Младост срещу безразборното презастрояване, 3 април 2017 г.

Кметицата на района Десислава Иванчева:

Още видеа от протеста, проведен на 3 април в “Младост”:

Протестите на гражданите на “Младост” срещу презастрояването на района и за това да има местен референдум бяха подкрепени и от граждани на други райони на столицата като “Люлин” и “Дружба”, които имат същите проблеми.

.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.