Home » Авторски страници

Агресията говори, когато политиците и полицията мълчат

2017.04.10 Няма коментари
Spread the love

Salus populi suprema lex esto.

(Здравето и сигурността на хората са най-висшият закон.)

14-годишният Дейман Душев се прости с младия си живот и с мечтите си на 1 април т.г. Снимка: Фейсбук

14-годишният Дейман Душев се прости с младия си живот и с мечтите си на 1 април т.г. Снимка: Фейсбук

В еволюционната биология тя е защитна реакция, предизвикана от страха от звяр, идващ срещу човека. Сега агресията руши каквото е красиво, добро, умно, уважавано. Като си спомням мисълта на Зигмунд Фройд: „Както в злото, така и в доброто човекът може много повече, отколкото си мисли”, се ужасявам още колко „много повече” зло може да направи човек, отколкото вече е направил… – в междуличностен, локален и глобален аспект.

Агресията и беззаконието, а не любовта и разбирателството между хората, избуяват в нашето свръхлиберализирано общество, за което очевидно се оказваме неподготвени. Явлението е глобално, но рикошетът му в България е много тревожно изявен. Така побоища, убийства, грабежи, сексуални издевателства стават ежедневие – алкохолно-наркотични-сексуални вандали шестват в дискотеки и по пътищата на България.

Българска хроника на агресията:

Студентът Стоян Балтов почина след побой пред дискотека „Амнезия“ в Студентски град в София на 5 декември 2008 г.

Студентът Марио Данчев беше убит с нож в стая в общежитие в Студентски град в София на 29 февруари 2012 г.

16-годишната Велислава Цанкова и Марино Цветанов загинаха заради вандал, шофирал кола в гонка край пътя до ловешкото село Лесидрен на 11 август 2015 г. „Жалко, че още не съм открила таланта си” – пише в есето „Борете се за мечтите си” чаровната като ангел Велислава. Eдин вандал убива хиляди мечти.

– 14-годишният Дейман Душев от Първа езикова гимназия във Варна „беше много добър, прилежен, възпитан, умен, слънчев. Не пиеше, не пушеше, имаше планове за бъдеще. На рождения си ден с приятели* – за първи път – отива на дискотека. Там му е сложено амфетамин във водката. На сутринта е намерен мъртъв пред блока, където живеел.” – разказват негови съученици. Това се случва на 1 април т.г.

Господа министри и президенти, здравето и сигурността на хората са най-висшият закон – спазвайте го! Защото без морална, образователна и съдебна стабилност не може да има политическа и икономическа стабилност – и човешка справедливост.

През 1932 г. в книгата си The Wisdom of the Body Уолтър Кенън – професор по физиология в Харвардския университет – предложи концепцията за homeostasis (стабилност) на човешкия организъм. Докато някой напише книгата „Мъдростта на обществото”, остава да се доверим на Зигмунд Фройд, че „и в доброто човекът може много повече, отколкото си мисли”.

Надяваме се да дойде и времето, в което да е модерно да си умен и трезвеник – разказват съученици на Дейман Душев, 14-годишния отличен ученик и спортист от Варна.

 

Д-р Георги Чалдъков

_________________________________________________________

* ” – Ето ти един въпрос: на колко години каза, че си?
Алиса пресметна набързо и отговори:
– На седем и половина.
– Аз никого не питам дали да раста или не! – кипна Алиса.
– Аха, под достойнството ти е да питаш, така ли?
При тези думи Алиса кипна още повече:
– Искам да кажа, че нито един човек не може да престане да расте!
– Един може и да не може – рече Хъмпти-Дъмпти, – ама двама могат. Ако някой ти беше помогнал малко, можеше и да си останеш на седем.”

Из “Алиса в Огледалния свят”, Луис Карол

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.