Home » Авторски страници, политика

Смешен плач или защо елитът се прави на умряла лисица

2017.03.31 Един коментар
Spread the love
Снимка: Надежда Чипева, в. "Капитал"

Демонстрация в покрепа на Националния референдум преди неговото провеждане. Снимка: Надежда Чипева, в. “Капитал”

Поредните избори минаха; поредният нов, а всъщност почти стар парламент, е на ход. Поредните излъгани очаквания, поредните празни обещания. Сега отново ще сме свидетели на редица компромиси с предизборни обещания и платформи, които ще имат една едничка цел – да съхранят статуквото и за пореден път да ни покажат, че продължавайки да гласуваме по същата пропорционална система, по която избираме едни и същи корумпирани некадърници, ще се обвиняваме взаимно във всички земни грехове, ще слушаме поредните прозрения на поредния мастит шаман колко опасно е да се променят изборните правила, как всъщност народът ни е прост и недорасъл да иска промяна, и че най-виновно е международното положение.

27 години цирк, 27 години лъжи и манипулации, 27 години надежди, че нещо ще се промени. И въпреки всички внушения и манипулации, през изминалата година се случи нещо, което е на път и има всички шансове да внесе малко светлина в тунела – народът се произнесе повече от категорично на първия референдум, който може да промени системата. Суверенът се произнесе, но тъй нареченият ни самопровъзгласил се елит се направи, че нищо не се е случило. Като за всеки случай впрегна отново целия платен слугинаж от социолози и политолози, журналисти от обслужващи медии, професори и доценти на партийни хранилки, с една единствена цел – бой и атака по единственото нещо, което може да застраши властта на партийния картел и може да промени системата. Чисти мажоритарни избори в два тура.

Народът се бил произнесъл! И какво от това? На народа трябва да му бъде внушено, че той всъщност е прост и не може да иска ей така – сам да избира тези, които го управляват, сам да взима съдбата в ръцете си, сам да определя правилата. Не може някакъв “долнопробен шоумен”, някакъв “учиндолски чалгар” с обеци на ушите и неприятен глас да дава тон на гражданските ни искания и да поставя ултиматуми на политиците. Ужас! За какъв се мисли той? Както и сценаристите му? Как може да говорят с такова неуважение към народните ни избраници!

На първия въпрос "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура" с "Да" са отговорили 74,1 % от избирателите. "Не" са отбелязали 19,1 %. Недействителните гласове са 6,7 %.

Резултати от първия въпрос  “Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура” в Националния референдум, проведен на 6.11.2016 г. С “Да” отговориха 74,1 % от избирателите, с  “Не” – 19,1 %. Недействителните гласове бяха 6,7 %. Източник: News.bg

И се почна – и в нощта на изборите, и на следващите дни от редица медии не спряха да ни заливат с какви ли не пророчества и малоумни твърдения за вредата от евентуални мажоритарни избори. Как мафията и олигархията щяла да напълни парламента, как държавата щяла да се срине, как половината народ щял да остане непредставен в парламента. Ами да не би сега всички да са представени? Ами да не би и досега олигархията да не присъства и не управлява парламента? За каква стабилност говорят, като за последните няколко години се смениха двуцифрено число правителства. Родени от толкова обичаната от партиите и политиците ни пропорционална избирателна система.

Ако нещо може да докара някаква трайна стабилност и в политическия ни живот, и в държавата, това са чисти мажоритарни избори в два тура. Просто това е една от характерните особености на тази избирателна система – образуване на стабилни мнозинства в парламента. Където компромисите с предизборни обещания и платформи няма как да се случат. Нещо, което е толкова типично за пропорционални избори. На което ни предстои да станем свидетели още следващата седмица. И което ще има като следствие това, че избирателят отново ще бъде излъган.

Не, че и досега непрекъснато не ни лъжат. След първия президентски тур Корнелия Нинова заяви в прав текст как тя и партията й ще се вслушат във волята на суверена и ще изпълнят резултатите от референдума. Какво по-естествено – нали предстоеше втори тур и нищо не беше решено. Но минаха изборите и ездачката запя съвсем друга песен – всъщност чак сега разбрала какво е искал да каже народът, как волята му за чист мажоритарен избор в два тура е завоалирано желание за нещо съвсем друго. Може би смесена, може би немска, а защо не и марсианска система. Но задължително със засилен мажоритарен елемент. Това е.

Снимка: Нова ТВ

Снимка: Нова ТВ

Ей, много е хитър този наш народ. И политиците ни трябва много да внимават какво го питат в бъдеще. Или какво обещават. Защото след това явно трябва да се търси скритото послание или някакъв шифър за разкодиране на подтекста. Но спокойно – освен Корнелия, в политическия ни елит е пълно с подобни дешифровчици и глашатаи на волята на народа. Друг един виден тълкувател на народната воля ни убеждава, че всъщност референдумът не е задължителен, защото за него били гласували само 2,5 милиона, а останалите около 4 милиона не го били подкрепили. Ами според тази малоумна теза президента Румен Радев е съвсем нелегитимен и незаконно избран, защото не е подкрепен от 4,5 милиона, а само от около 2 милиона…

Не разбирам и смешния плач на тъй наречената ни градска десница и отричането й на мажоритарни избори в два тура. Ами същите тези умни, красиви и интелигентни индивиди сътвориха за кой ли път поредната ода на глупостта и се самоубиха повече от ритуално. А няма нищо по-естествено за тъй наречената автентична десница да подкрепи волята на собствения си народ за мажоритарен вот, който ще изчисти и обедини всички дясно мислещи хора. И ще наложи истински лидери, избрани и подкрепени от хората.

Koя Koнeлeвo,

Мая Манолова, Мира Радева, Тошко Йорданов, Иво Сиромахов и др. внасят на 20.11.2016 г. в 43-ия парламент проект за промени на Изборния кодекс. Този законопроект не бе разгледан от депутатите в предишния парламент. Снимка: в. “24 часа”

През 1992 г. на лекция в Софийския университет проф. Морис Дюверже* отправи ясно послание към политическите ни партии. И в най-голяма степен то се случи с десните: “И все пак бъдете внимателни, защото пропорционалната избирателна система не би попречила на тези формации да се делят при съответното желание – процес, който би довел вашия режим до безпомощност.” Никой не го чу и сега подсмърчат и се чудят как народът да си върне доверието към тях. Не се чудете, а застанете до народа за бърза промяна на избирателния закон според резултатите на референдума. Всички политически партии в България биха имали полза от мажоритарни избори в два тура. И БСП, и ГЕРБ, и всички останали с реални електорати. Първо, ще им помогне по естествен начин да си излъчат истински качествени личности и лидери; и второ: точно вторият кръг ще е лепилото, което ще обедини близки по идеология и платформи партии.

Един велик реформатор – признат от народа си като такъв, а не самоокичил се с такова прозвище – Шарл дьо Гол, прави във Франция това, от което има нужда и България в момента за стабилизиране и обединение: мажоритарен вот в два тура и засилени президентски правомощия. Подкрепени от французите на референдум с над 80%.

По въпроса за избирателната система народът ни се произнесе повече от категорично. В която и да било демократична държава подобен резултат би бил реализиран без коментар от страна на елита. А у нас елитът ни се прави на умряла лисица.

И нещо за финал – имаме уникалния шанс да променим държавата си и резултата от референдума да влезе в действие. Няма никакво значение кой е бил инициатор на референдума – Слави Трифонов, Бойко Борисов или Волен Сидеров. Въпросите бяха зададени ясно и коректно, народът се произнесе, от нас зависи парламентът да промени закона. Да не стоим безучастни, а да вземем сами съдбата в ръцете си. За да ги накараме да чуят гласа на народа. Собственият си народ.

 

Боян Атанасов

——————————————————————————————————————————————-

* Морис Дюверже (1917-2014) – професор по политическа социология в Парижкия университет, политически наблюдател на “Монд”, “Либерасион” и “Нувел обсерватор”, автор на мночислени трудове по конституционно право и политически науки.

One Comment »

 • Niakoi said:

  ПРИ СВИНСКИТЕ ЧЕРВА КАРТЕЛИ НЯМА
  Валентин Златев е от с.Правец, днес град, родно място на диктатора Тодор Живков. Баща му Васил Златев е многогодишен кмет на Правец и близък приятел на Живков. Бойко Борисов е от с. Банкя, днес гр. Банкя, бивш бодигард на Тодор Живков. Някои изследователи твърдят, че по майчина линия е роднина с Иван Славков, зет на Тодор Живков и от там е познанството им. Валентин Златев и Бойко Борисов са приятели. Играят на карти, ходят си на гости ту в хотели на Златев, ту в ловното стопанство “Паламара”, Шуменско
  Бойко Борисов е близък приятел на Александър Сталийски, също учредител на ГЕРБ и с него играе на карти. Син на бившия министър на отбраната Сталийски и внук на депутат от преди войната Сталийски. За него в медиите се твърди, че е от бизнес кръга около Борисов наречен “Котараците” и , че този кръг има интереси в строителството и енергетиката. При фалита на КТБ се разбра, че Сталийски има на депозит в банката 20 милиона, а жената с която живее Виолета Сечкова -10 милиона. С тях чрез цесия се придобива контрола върху стъкларския завод “Рубин” в Плевен, срещу дълговете на завода към КТБ.
  Александър Сталийски е не само близък приятел, но някои твърдят, че е и кум на Георги Гегов директор на “Булгартрансгаз” стопанисващ транзитната и националната газопроводна система на България. Георги Гегов пък е син на Кирил Гегов бивш директор на “Булгаргаз”.
  А Георги Гегов е кум на Александър Ненков, депутат от ГЕРБ в 41-о, 42-о, 43-о и избран сега в 44-о НС, който пък е син на съдията от Конституционния съд Румен Ненков и …..на председателката на Комисията за защита на конкуренцията – Юлия Ненкова.
  Има ли картел при продажба на горива в България? КЗК с председател Юлия Ненкова отговаря – НЯМА.
  Ами затова в България купуваме най-скъпите петролни продукти в Европа, щото руската “Лукойл” има господстващо положение на пазара като производител и като собственик и стопанин на акцизните складове за съхранение на петролни продукти.
  Затова в България купуваме най-скъпия природен газ в Европа, защото руската “Газпром” е почти на 100 % единствен доставчик за България, по договори с “Булгаргаз”, който се пренася по газопроводите на “Булгартрансгаз”. Тази държавна компания пък е един от крупните инвеститори в България по строителство, разширения, междусистемни връзки, компресорни станции и т.н. И в нея има любопитни имена на партийно назначени хора които там получават едни от най-високите възнаграждения в България. А като погледнете кои фирми печелят търговете за строителство, ще видите още по-интересни имена и лица на собственици и директори, които пък са деца, съпрузи, братя и сестри на политици от миналото и от настоящето без значения от коя партийна шайка са, но почти винаги свързани с БКП, ДС и Русия.
  Спирам дотук. Гнусно е. То е като да се доближиш до кочина с лакоми грухтящи неспирно плюскащи прасета които ако поискат и теб ще изядат. Не не са прасета. Хора “политици” и “бизнесмени” са. И са свързани помежду си като СВИНСКИ ЧЕРВА.
  Ето това е модела на владеене на България – КОЙ.
  Но тъй като и прокуратурата, ДАНС, МВР , НАП, Митниците и съда са навързани в него, модела продължава да функционира безпогрешно.
  А ние продължаваме да храним свинете всеки път като купуваме бензин, плащаме електроенергия, парно, вода, данъци и т.н. Те, прасетата във вид на хора, владеят тази държава.
  И я превърнаха в кочина.
  Време е да заколим прасетата и да срутим тази кочина.
  От нас зависи кога.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.